Galerieselectie

Thomas Struth

Begin jaren '90 maakte de Duitse fotograaf Thomas Struth (1954) een zeer succesvolle serie foto's van bezoekers in grote musea over de hele wereld. Zijn nieuwe serie Audience is een voortzetting daarvan, al slaat Struth ook een nieuwe weg in. Ditmaal koos hij voor slechts één locatie: de beroemde Galleria dell'Accademia in Florence. Stond eerst de dialoog tussen kunstwerken en publiek centraal, nu is de camera louter gericht op de bezoekers, die zich in zomerse kleding vergapen aan de meesterwerken.

Audience. Foto's van Thomas Struth. 28 mei t/m 2 juli in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Günter Tuzina

De Duitse schilder Günter Tuzina (1951) stamt uit een generatie waartoe ook Günter Förg en Helmut Dorner behoren – kunstenaars die een persoonlijke noot toevoegen aan de strenge constructivistische schilderkunst uit de jaren '70. Tuzina schildert rechthoekige venstervormen, veelal in donkergroene of -blauwe tinten, die worden doorsneden door horizontale, verticale en diagonale lijnen.

Schilderijen van Günter Tuzina. T/m 18 juni in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 14-18u.

Match!

Voor de derde keer vindt in Den Bosch het galerieproject Match! plaats, waarvoor vier galeriehouders een selectie maakten uit het documentatiebestand van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, waarin 650 Brabantse kunstenaars zijn opgenomen. Bij de vier deelnemende galeries – Arti Capelli, Giulio Cesare & Co, Jan van Hoof en Hüsstege – en in de Verkadefabriek is werk te zien van dertien kunstenaars, van wie de meesten nog niet veel ervaring hebben met de professionele galeriewereld. Doel van Match! is het culturele ondernemerschap van deze kunstenaars te vergroten.

Match! 29 mei t/m 19 juni in de vier galeries en de Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, Den Bosch. Dag vanaf 11u.

Joost van der Toorn

In zijn beelden vermengt Joost van den Toorn (1954) alledaagse vormen en bekende symbolen met verwijzingen naar de kunstgeschiedenis. De sculptuur Whatever happened to Blondy?, refererend aan Hitlers hond die Blondy heette, bestaat bijvoorbeeld uit een hondenhokje voorzien van een hakenkruis, en een cypres, die weer herinnert aan het schilderij Toteninsel van Böcklin. Veel van zijn beelden ogen als een soort oervormen, eenvoudig en robuust.

Beelden van Joost van der Toorn. T/m 12 juni in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.

Architectuur Biënnale

In het kader van de tweede Internationale Architectuur Biënnale R'dAm toont MKgalerie.nl het werk van twee Franse kunstenaars. Marcel Dinahet, landschapskunstenaar en documentairemaker, heeft zijn oeuvre gewijd aan het filmen van kuststroken. Van noord-Schotland tot aan zuidPortugal legde hij het landschap met zijn videocamera vast. Yvan Salomone maakt grote aquarellen van havensteden als Le Havre, Shanghai en R'dam, die angstvallig veel op elkaar lijken.

Video van Marcel Dinahet en aquarellen van Yvan Salomone. 26 mei t/m 26 juni mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R'dam. wo t/m zo 13-18u.

En verder

Tekeningen van Voebe De Gruytert t/m 18 juni Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, A'dam; schilderijen van Glenn Sorensen t/m 25 juni in Annet Gelink gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; foto's van Lex van Rossen t/m 12 juni Melkweg Galerie, Marnixstraat 409, A'dam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 mei Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'Dam; schilderijen van Armen Eloyan t/m 8 juni in De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; schilderijen van Amitai Ben David t/m 4 juni Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; fotowerken van Albert van Westing t/m 5 juni Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; schilderijen van Kotscha Reist en Avner Ben-Gal en nieuw werk van Jan Grosfeld t/m 8 juni Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Dieter Mammel t/m 19 juni in Galerie Maurits van de Laar, Herdertsraat 6, Den Haag.