FRANKRIJK

Muziekfestival

In het mooie dorp Auvers-sur-Oise, 31 km ten noordwesten van Parijs, waar van Gogh zelfmoord pleegde en begraven ligt en waar Corot, Daubigny, Daumier, Pissarro en Cézanne regelmatig verbleven, is t/m 1 Juli een gevarieerd internationaal muziekfestival dat zijn 25ste verjaardag viert. Het programma is dan ook aantrekkelijk. Een greep daaruit: de Franse countertenor Phlippe Jaroussky zingt Vivaldi op 9 Juni; de Russisiche pianist Nikolaï Lugansky speelt Beethoven, Rachmaninov en Prokofjev op 18 Juni; het kamerkoor Accentus vertolkt Bach en Dusapin op 23 juni; het filharmonisch orkest van Taipei vertolkt Beethoven op 28 juni.

Ook zijn er lezingen, exposities en filmvoorstellingen.

Festival Auvers-sur-Oise t/m 1 juli op verschillende plaatsen in en om Auvers, 0033-130367777 en www.festival-auvers.com

Saint-Germain-des-Prés

Er zijn dit weekend twee feestelijke culturele manifestaties in Saint-Germain-des-Prés: in de vierhoek tussen de Seine, de boulevard Saint-Germain, de rue Bonaparte en de rue Dauphine. De Carré Rive gauche verenigt 124 antiquairs rond `objets extraordinaires' (uitzonderlijke voorwerpen) van alle stijlen en uit alle periodes. De manifestatie Art Saint-Germain-des-Prés verzamelt 100 moderne en hedendaagse kunstgaleries die hun favoriete artiesten tentoonstellen. De deelnemers zijn dankzij uithangbordjes makkelijk te lokaliseren.

Carré Rive gauche en Art Saint-Germain-des- Prés, 26 mei (opening 18u tot laat in de nacht) t/m 29 mei, vr en za 11-20u30, zo 14u30-18u; veel exposities duren langer, maar dan gelden andere openingstijden.

En verder in Parijs

Robert Mallet-Stevens architect t/m 29 aug in het Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr; Bacon-Picasso t/m 30 Mei in het Musée Picasso 0033-142712521 & www.musee-picasso.fr; le Neo-Impressionnisme de Seurat à Paul Klee t/m 10 jul in het Musée d'Orsay 0033-140 494814 en www.musee-orsay.fr.