Forse uitbreiding Ketelhuis Amsterdam

Het Ketelhuis in Amsterdam, een in Nederlandse film- en televisieproducties gespecialiseerd filmtheater, gaat uitbreiden van een naar drie zalen, en van 140 naar 243 stoelen.

De verbouwing, waarmee een bedrag van 950.000 euro is gemoeid, begint volgende week en moet in februari 2006 voltooid zijn. In de tussentijd wordt de vertoning van films voortgezet in een ander deel van het oude complex van de Westergasfabriek, in een ruimte die het midden gaat houden tussen een café en een bioscoopzaal.

De verbouwing is volgens Ketelhuis-directeur Alex de Ronde noodzakelijk omdat hij in het klein met hetzelfde probleem te kampen heeft als de hele Nederlandse filmbranche: de inflexibiliteit van de programmering. In zijn ene zaal van 140 stoelen vertoont hij nu onder meer Simon van Eddy Terstall, een succesvolle tragikomedie, voor per voorstelling zo'n 30 à 40 bezoekers. Dat is voor een filmhuis niet slecht, maar voor een zaal van 140 stoelen ook niet goed genoeg.

De druk van nieuwe films op dat ene filmdoek wordt te groot om Simon een volwaardig roulement te kunnen geven, maar aan de andere kant is het zonde om die 30 of 40 mensen per avond te versmaden. ,,Meer doeken is dus zowel bedrijfseconomisch als filminhoudelijk goed voor Het Ketelhuis'', zegt De Ronde.

Het Ketelhuis staat, zoals meer gebouwen van de voormalige Westergasfabriek, op de lijst van Rijksmonumenten. Dat betekent dat aan de buitenkant geen veranderingen mochten worden aangebracht. Architect Ramin Visch maakte voor de uitbreiding daarom vooral gebruik van de hoogte van het gebouw. De bioscoopzalen staan als een houten gevaarte ingeklemd tussen de oude muren. Door de hoogte te benutten, kon Visch ook de ruimte voor het café (,,essentieel voor een filmtheater'', aldus De Ronde) vergroten.

De financiering voor de verbouwing is nog niet geheel rond. Van de benodigde 950.000 euro heeft De Ronde er nu 750.000. Het geld is grotendeels afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De gemeente Amsterdam heeft die bijdrage uit Brussel moeten verdubbelen.