`FNV is er niet alleen voor leden'

Werkgevers moeten snel ruimere mogelijkheden krijgen om personeel te ontslaan. De ontslagvergoeding die werknemers krijgen, moet beperkt worden tot hoogstens een jaarsalaris. Dat zegt Bernard Wientjes, die maandag aantreedt als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW als opvolger van Jacques Schraven.

Wientjes vindt dat het ontslagrecht versoepeld moet worden om het ondernemerschap aantrekkelijker te maken. ,,Het huidige ontslagsysteem stoelt op wantrouwen jegens ondernemers'', zegt Wientjes. ,,Het ontslaan van werknemers wordt beschouwd als asociaal, terwijl je het ook kunt beschouwen als een instrument van de flexibele arbeidsmarkt. Nu is het ontslaan zo'n tijdrovende procedure dat het ondernemers ervan weerhoudt om personeel aan te nemen.''

Zelf leidde Wientjes jarenlang een familiebedrijf in sanitair, dat hij in 1999 verkocht aan de Duitse multinational Villeroy & Boch, waar hij bestuurslid werd. Hij was eerder voorzitter van werkgeversorganisatie AWVN, die namens de werkgevers honderden CAO's afsluit. In die functie verwierf hij de reputatie van `polderman', onder meer door zijn pleidooi tegen optieregelingen en gouden handdrukken voor topmannen.

De nieuwe voorzitter van VNO-NCW is niet bang om onderwerpen aan te snijden die de vakbeweging onwelgevallig zijn. Zo vindt hij het geen vreemde gedachte om op termijn ook na te denken over een eventuele verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar bijvoorbeeld 67 jaar. Binnen de Sociaal-Economische Raad (SER), waarvan hij lid was en ook weer wordt, wordt al enige tijd nagedacht over dit vraagstuk. De SER neemt hierover officieel de positie in dat een aanpassing van de pensioenleeftijd nu niet aan de orde is.