DUITSLAND

Kuise erotiek

Een 25 meter hoge laag van as, modder en puin bedolf in 79 na Chr de Romeinse stad Herculaneum aan de voet van de Vesuvius. Over de laatste uren van die stad gaat een tentoonstelling in Haltern, vlakbij de Nederlandse grens. De bezoekers lopen langs verkoolde houten meubels, versteende levensmiddelen en skeletten uit de boothuizen aan het strand. Maar ze passeren ook een schat aan erotische kunst. Waarvoor zowel Griekse goden en godinnen model stonden als gewone mensen. Die tonen, anders dan op de wandschilderingen uit het naburige Pompeji, nooit hun geslachtsdelen. Heerste in Herculaneum een kuise geest? Slechts één pornografisch object werd er gevonden: een marmeren beeld van de god Pan die gemeenschap heeft met een geit. Aarzelend leende het nationale museum van Napels het uit aan Haltern.

T/m 14 aug, Westfälisches Römermuseum, Weseler Str. 100, Haltern. Inl0049-236493760 en www.haltern.de/Kultur/Roemermuseum.

Egyptische fictie

De farao overwint altijd. Zo heet een expositie in Mannheim en zo luidde ook het motto van de heersers in het oude Egypte. Oorlogen met de buurlanden moesten de handel veilig stellen en de plaatjes op gevonden reliëfs tonen steevast een farao die breeduit triomfeert. Zulke politiek ingegeven fictie vertroebelt het zicht op de realiteit. Want er werden ook nederlagen geleden en bovendien waren er lange periodes van vreedzame coëxistentie, zonder tromgeroffel. In elk geval hielden de Egyptenaren aan hun veroveringstochten (en aan de migranten) talloze vreemde goden over. Balsems voor de ziel - die men aanvulde met exotische zalfjes voor het verwende lichaam.

T/m 11 sept in het Reiss-Engelhorn-Museum, Kunststrasse, Mannheim. Dag beh ma 11-18u; Inl 0049- 6212933151 en rem.mannheim.de.

En verder

Gustav Mahler Festtage, met oa de dirigenten Adam Fischer en Roberto Paternostro, van 29 mei t/m 5 juni Staatstheater Kassel: 0049-5611094222.