Bolkestein laakt Europese leiders

Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein verwijt de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Franse president Jacques Chirac dat zij noodzakelijke Europese hervormingen afremmen. ,,Het koppel Schröder en Chirac is geen motor, maar eerder een rem op hervormingen,'' zei Bolkestein vandaag bij de presentatie van zijn dagboek over zijn tijd in Brussel, in aanwezigheid van minister Bot (Buitenlandse Zaken, VVD).

Bolkestein uitte zijn zorgen over het feit dat de Europese Unie zich met te veel zaken bemoeit: ,,Waar zijn ze in godsnaam mee bezig?'' Hervormingen zijn nodig om dit te veranderen: ,,Er valt veel te doen in Europa, maar ik vraag me af of het ook gaat gebeuren. Politici met gezag zijn schaars.''

Over de schendingen van het Europese stabiliteitspact – Frankrijk, Duitsland en Italië lieten hun begrotingstekorten tegen de afspraken in oplopen tot boven de 3 procent – zegt Bolkestein dat hij in 1996, toen de afspraken in Dublin werden gemaakt, ,,al nattigheid'' voelde. ,,Ik heb het voorvoeld, vooral wat betreft Italië.'' Bolkestein zei, dat hij de VVD had geadviseerd tegen de invoering van de euro te stemmen, als hij geweten had dat het stabiliteitspact niet nageleefd zou worden.

Bolkestein is er verder op tegen dat de Europese Raad, waar de Euopese regeringsleiders inzitten, volgens de Europese Grondwet hun eigen ambtenaren krijgen, en dat niet meer elke lidstaat zijn `eigen' eurocommissaris heeft. Hij vindt ook dat nationale parlementen voorstellen van de Europese Commissie moeten kunnen torpederen. Volgens de Grondwet kunnen parlementen voorstellen alleen terugsturen naar de Commissie: ,,Die gele kaart had wat mij betreft een rode kaart moeten zijn.''

Ondanks zijn kritiek gaat Bolkestein vóór de Europese Grondwet stemmen. Hij beklemtoonde dat als één land de Grondwet niet ratificeert ,,er geen verdrag meer is''. Op de vraag of er nog referenda gehouden moeten worden in andere landen als het in Nederland of Frankrijk `nee' wordt, verwees Bolkestein naar een uitspraak van de Britse premier Blair: ,,Je kunt geen referendum houden over niks.''