BELGIË

Tussen huid en orgasme

Brugge houdt zich deze zomer met het cultuurfestival Corpus '05 op alle denkbare manieren bezig met het lichaam: beeldende kunst, muziek, dans, gastronomie en literatuur, om er enkele te noemen. De eerste grote tentoonstelling vindt plaats in de Hallen van het Belfort en is getiteld Tussen huid en orgasme. Op de expositie wordt het lichaam met hedendaagse beeldende kunst te lijf gegaan. Video's, foto's, tekeningen en installaties van grootheden als Anne-Mie van Kerckhoven, Pipilotti Rist, Anke Schäfer, Zhang Huan en James Lee Byars begeleiden de bezoeker op een ontdekkingsreis naar niets minder de bronnen van de creativiteit, te weten het lichaam of zelfs het `alchemistische lichaam'. Tussen huid en orgasme, Het alchemistisch lichaam in actuele beeldende kunst Hallen van het Belfort, Markt 7, Brugge, t/m 7 aug., di t/m zo 9.30-17u. Inl www.corpusbrugge05.be

A Love Supreme

Op de tonen van John Coltrane's fenomenale A Love Supreme en hypnotiserende Indiase zang en muziek zet Anne Teresa de Keersmaeker met haar dansgroep Rosas de zoektocht voort naar de mystiek van muziek, lichaam en beweging. Na Desh (2005), waarin het gesproken woord een grote rol vervulde, keert choreografe en danseres De Keersmaeker nu terug naar de zuivere dans. In deel 1 staat de Indiase regendans centraal en worden er variaties gedanst op een choreografie van De Keersmaeker. Deel 2, op jazzmuziek van een vierkoppig ensemble, is mede vormgegeven door danser, ex-leerling en choreograaf Salva Sanchez.

Anne Teresa de Keersmaeker, A Love Supreme/Raga for the rainy season, Hallen van Schaarbeek, Koninklijke Sint-Mariastraat 22, Brussel, t/m 28 mei, 20u30 (daarna o.a. in Parijs, Marseille en Wenen). Inl 0032 22182107.

En verder

L'Absinthe, t/m 21 aug Felicièn Rops Museum, Namen 0032 81 220110 en www.ciger.be/rops; Albert Bontridder; Lucien Hervé, t/m 25 sept, Fondation pour l'Architecture, Brussel 0032 26422480.