Apax wil profijt van inefficiënt China (Gerectificeerd)

Apax, een van Europa's grootste investeringsmaatschappijen, sluit zich aan bij andere mondiale investeringsmaatschappijen die gretig willen profiteren van het slechte ondernemerschap in China.

,,Het is 's werelds meest inefficiënte economie'', zei vandaag een manager van een investeringsmaatschappij over China tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Opkomende markten zoals China, 's werelds snelst groeiende economie, zijn voor hen een paradijs. De investeringsmaatschappijen kunnen bij slechtgeleide maar veelbelovende Chinese ondernemingen orde op zaken stellen en daarvan later de vruchten plukken.

Apax opent een kantoor in Hongkong, het financiële centrum van Greater China (China, Taiwan en Hongkong), om van daaruit actief op zoek te gaan naar winstgevende kansen op het Chinese vasteland.

Apax heeft een Amerikaans fonds van 1,5 miljard dollar en een Europees fonds van 4,4 miljard euro tot zijn beschikking. Later zal het mogelijk een speciaal Aziatisch fonds oprichten.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone loopt harder. Het is van plan 11 miljard dollar (8,7 miljard euro) uit de markt te halen – een record, na het vorige record in april van 8,5 miljard dollar van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en een eigen record van 6,5 miljard dollar in 2002, zo meldde vandaag de Britse zakenkrant Financial Times. Blackstone heeft strategische belangen in multinationals zoals het Japanse Sony die op hun beurt weer actief in China zijn. Het zou in die andere snelopkomende markt in Azië, India, 1 miljard dollar willen investeren.

Maar de voorkeur van deze investeerders, waarvan de wereldwijde economische betekenis en invloed snel toenemen, gaat toch uit naar China. Zo zou Goldman Sachs dit jaar ruim 3 miljard in China willen steken. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle trekt dit jaar 1 miljard dollar voor China uit. Zo wil ook Apax zich wat Azië betreft nu vooral op China concentreren.

De nog middelmatige staat van het Chinese ondernemerschap biedt aan investeringsmaatschappijen gouden kansen indien ze discipline en beter management inbrengen. Maar investeren in China heeft ook een keerzijde, schrijft vandaag de Financial Times. Het duurt aanzienlijk langer voor ze de vruchten van hun investeringen kunnen plukken.

Sinds de internetluchtbel van 2000 is doorgeprikt hebben investeringsmaatschappijen niet zo veel geld aangetrokken. Dit jaar zal dat wereldwijd 200 miljard dollar zijn voor fondsen in Amerika en Europa tegenover 50 miljard dollar in 2000. Vorig jaar ging bijna 11 miljard naar Azië en dit jaar zou dat aanzienlijk meer worden.

Rectificatie

In het artikel Apax wil profijt van inefficiënt China (26 mei, pagina 15) staat dat investeringsmaatschappijen in Amerika en Europa in het jaar 2000 wereldwijd 50 miljard dollar aantrokken. Dat moet zijn: 250 miljard dollar.