Angolese hoop verdampt

Liever dood dan leven, dacht de achttienjarige Albertina toen ze hoorde dat haar asielaanvraag in Nederland was afgewezen. Ze nam een overdosis pillen, maar haar zelfmoordpoging mislukte. Met haar in Nederland geboren zoontje moest ze terugkeren naar Angola, het land dat ze drie jaar geleden was ontvlucht onder verwijzing naar de burgeroorlog.

In de documentaire Terug naar Angola is vanavond het verhaal te zien van Albertina, samen met dat van Helio en Kelson, twee andere jonge Angolese asielzoekers. Tot voor kort stond hun verblijf nog in het teken van integratie, maar nu worden ze zonder pardon teruggestuurd naar Angola. De burgeroorlog is immers voorbij.

Het verhaal van uitgeprocedeerde asielzoekers stopt niet als ze op het vliegtuig stappen naar hun vaderland. De samenstellers hebben oog voor wat gebeurt ná hun vertrek uit Nederland. Ze vlogen mee met Albertina en Kelson en namen kennis van hun moeizame herïntegratieproces.

De achttienjarige Kelson ging in Nederland elke dag naar school en deed zijn best om een diploma te halen. Zijn moeder had hem gewaarschuwd dat de Nederlandse koningin niet van luie mensen houdt. Plotseling moest hij terugkeren naar Angola, vóór hij de kans had om zijn studie af te maken. Toen hij als vijftienjarige jongen was vertrokken uit Angola, zat hij daar in de tiende klas. Bij zijn terugkomst, drie jaar later, moest hij naar de negende klas. ,,Voor mijn ouders [die in Angola waren achtergebleven] en de andere mensen hier lijkt het alsof ik in Nederland niets heb gedaan. Of toch, ik heb er Nederlands geleerd.''

Openlijk leggen de jongeren en hun ouders de verschillen bloot tussen de ware reden van hun vlucht en het verhaal dat ze vertelden aan de Nederlandse immigratiedienst. In werkelijkheid is de drang naar een beter leven de terugkerende motivatie.

Maar die volstaat niet om in Nederland te mogen blijven, ondervinden ze. De achttienjarige Helio gaat binnenkort Albertina en Kelson achterna. Hij wacht alleen nog op de brief waarin officieel staat dat hij terug moet. Op een bankje staart hij naar het Nederlandse landschap. ,,Mensen die in Europa zijn geboren, hebben gewoon geluk.''

Terug naar Angola, IKON, Ned.1, 23.10-0.05u.

    • Kristof de Ryck