Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over vaders en hun strijd voor recht op omgang met hun kinderen. En Giscard d'Estaing over het Franse referendum voor de Europese Grondwet. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Portret van de enige vrouwelijke Surinaamse presidentskandidaat: Monique Essed-Fernandes. Zij voert campagne tegen de sociale ellende in haar land. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met oud-eurocommissaris Frits Bolkestein over zijn dagboek dat hij over Brussel heeft bijgehouden, Grensverkenningen, en het komend referendum in Frankrijk en Nederland over de Europese Grondwet. Ook een reportage uit Suriname over de verkiezingen. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Based on a true story. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.25-21.40u.

Profiel: Wouter Buikhuisen. Gesprek met de voormalige professor Wouter Buikhuisen die in 1978 aankondigde dat hij onderzoek wilde gaan doen naar de wisselwerking tussen biologische en sociale factoren bij crimineel gedrag. Een stortlading kritiek was zijn deel. Ned.3, 22.35-23.20u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de finale in de Champions League tussen AC Milan en Liverpool. `Voetbalgeleerde' Johan Cruijff verzorgt de analyse. Ned.2, 19.55-23.05u.

Sport: Nacompetitie. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eerste ronde voor promotie naar of degradatie uit de eredivisie. SBS6, 23.30-0.15u.

KUNST & MUZIEK

TV3. Gesprek met soapactrice Victoria Koblenko en schrijver Jan de Graaf. Ned.3, 19.20-19.55u.

Output: Eddie Palmieri. Concert van de New Yorkse salsapianist Eddie Palmieri, opgenomen op het North Sea Jazz Festival vorig jaar. Ned.3, 23.58-0.35u.

FILM

Scent of a Woman (Martin Best, 1992, VS). Al Pacino geeft onnavolgbaar gestalte aan een blinde, verbitterde, aan beroepsdeformatie lijdende luitenant-kolonel b.d. die zich van bullebak ontwikkelt tot een gepassioneerd pleitbezorger voor de ongecorrumpeerde jeugd. Voor het overige een eendimensionaal melodrama over een ervaren rot en een groentje (Chris O'Donnell) die tot elkaars gezelschap zijn veroordeeld. Net5, 20.30-23.25u.

Ghost (Jerry Zucker, 1990, VS). Whoopi Goldberg zorgt als spiritiste voor de komische noot in bovennatuurlijke thriller annex serieus sprookje met religieuze inslag. Overleden Patrick Swayze probeert post mortem vriendin Demi Moore te beschermen tegen moordenaar. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

Never Say Never Again (Irvin Kershner, 1983, VS). Oudgediende Sean Connery speelt zijn zevende James Bond in harde remake van Thunderball ). Anders dan Roger Moore ondermijnt hij zijn charisma niet meer dan strikt noodzakelijk. Veronica, 20.30-23.00u.

Casualties of War (Brian De Palma, 1989, VS). De Palma's gewoonte om geweld breed uit te meten wringt met pijnlijke ernst van Vietnamdrama over normvervaging. Groentje Michael J. Fox verzet zich tegen collectieve verkrachting van en moord op boerenmeisje door commando geleid door Sean Penn. RTL5, 22.00-0.15u.

Die Sehnsucht der Veronika Voss (Rainer Werner Fassbinder, 1982, West-Duitsland). Met Gouden Beer bekroonde, voorlaatste film van Fassbinder is niet de interessantste aflevering in zijn serie over de kracht van kwetsbare vrouwen in het Wirtschaftswunder-Duitsland van de jaren vijftig. Zwart-wit vormgeving ontleent een en ander aan de schaduw- en lichtspelen uit de hoogtijdagen van de UFA-filmindustrie. Titelheldin (Rosel Zech) is een voormalige diva uit die era, die door een sportjournalist niet gered kan worden van de wisse dood door drugsgebruik en exploitatie door op winst beluste wolven. ARD, 0.35-2.15u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Programmamaker Peter Jan Rens, bekend als de kindervriend Meneer Kaktus, pioniert tegenwoordig in China. Hij praat over zijn plannen in het Verre Oosten. Radio 1, 19.05-20.00u.

4FM - In concert. Opnamen van het North Sea Jazz Festival in 1999 van de country- en bluegrass-vrienden Bill Frisel & The Willies. Radio 4, 23.00-24.00u.

Casa luna. Gesprek met huisarts Hans van Santen, tevens vice-voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, over de staking van de huisartsen. Radio 1, 0.04-0.45u.