Tekst over hoe geweldig roken is

Op het Alfrinkcollege in het Brabantse Deurne hebben 33 vmbo-leerlingen maandag een verkeerd eindexamen handel en administratie gemaakt.

Een van de leerlingen ontdekte dat na het examen, toen ze de opgaven op internet bekeek. De school heeft bij het aanvragen van de examenformulieren een fout gemaakt. De leerlingen mogen in juni op hun eigen school opnieuw examen doen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft in twee dagen al 13.500 klachten van leerlingen ontvangen. Ruim 3.000 klachten kwamen gisteren van havo-leerlingen die 's ochtends geschiedenis hadden gedaan. Een LAKS-woordvoerder: ,,De meeste wisten niet wie Nguyen Khanh, leider van een militaire coup in 1964 in Zuid-Vietnam, was. Het stond niet in de leerstof.''

Examenkandidaten sturen hun verslagen naar de scholierensite van NRC Handelsblad. Vwo-leerling Rommy Goedhart van het Maerlant College in Brielle vond het examen Nederlands ,,goed te doen''. Het ging om twee teksten, een om te verklaren, een om samen te vatten. Rommy: ,,De eerste tekst ging over De Sublieme Sigaret, hoe geweldig roken is en waarom het onzin is het roken zo tegen te gaan als nu geprobeerd wordt. De tweede tekst ging over de verandering van burger en overheid, waardoor de samenleving geen duidelijke normen en waarden meer bevat. Ziet u Jan Peter over het opgavenblad dansen?''

Cor Klapwijk deed het havo-examen natuurkunde aan het Johannes Fontanus College in Barneveld. Cor zit na afloop vol vragen. ,,Als iemand een voldoende haalt voor natuurkunde, betekent dat dan dat hij het snapt? Of heeft hij al zijn kennis uit zijn zakjapanner, of een boekje stampvol droge informatie? Waarom zouden mensen nog de moeite nemen de formule voor weerstand in een seriële schakeling te onthouden als die ook in hun rekenmachine gezet kan worden? Hoeveel mensen doen hun examen met een rekenmachine waar geen tekst in gezet kan worden? Ik vraag me zelfs af of er nog mensen zijn die echt leren voor hun examen natuurkunde. Zeker 15 van de 25 vragen bestaan uit het simpelweg invullen van een formule.''

De volledige verhalen zijn te lezen op www.nrc.nl/scholieren