`Strijd tegen terrorisme schendt rechten mens'

In steeds meer landen vinden schendingen van de mensenrechten plaats in naam van de strijd tegen terrorisme. Dat staat in het vandaag verschenen jaarrapport van Amnesty International. De organisatie haalde vooral ferm uit naar de Verenigde Staten, wegens de omstreden behandeling van gedetineerden in Guantánamo Bay, waarmee de VS volgens Amnesty de Geneefse Conventies schenden. Volgens Amnesty doen de VS pogingen om ,,het absolute verbod op marteling af te zwakken''. Ook is er kritiek op de onwil van de VS om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de martelingen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. Als grootmacht scheppen de VS een precedent voor andere overheden om openlijk en straffeloos hetzelfde te doen, aldus secretaris-generaal van Amnesty, Irene Khan.