PvdA-leider distantieert zich van SP

De PvdA neemt afstand van mogelijke samenwerking met de SP, vanwege de stijl van de campagne die de partij en haar leider Marijnissen voeren tegen de Europese Grondwet.

Dat zegt PvdA-leider Wouter Bos vandaag in antwoord op vragen van deze krant.

Bos maakt zich met name ,,ongerust over het niveau waarop de SP argumenteert''. Hij spreekt van een ,,toonzettting en stijl'' bij onder anderen SP-leider Jan Marijnissen die ,,niet past'' voor een politicus ,,die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur''.

Bos noemt als voorbeeld de oproep die Marijnissen deed aan kiezers om nee te gaan stemmen in het referendum als zij de Europese Grondwet niet gelezen hebben. ,,Dan moet je als leidende politicus juist zegen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de Grondwet staat en probeer u te overtuigen.''

Bos noemt het ,,echt de taak van politiek leiders om de kloof tussen kiezers en gekozenen niet te vergroten, niet uit te buiten, maar te verkleinen.'' De PvdA-leider ziet de SP ,,op dit moment helaas niet voldoen'' aan die ,,cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag''.

Bos overlegde de afgelopen maanden met SP-leider Marijnissen en GroenLinks-leider Halsema regelmatig over meer onderlinge samenwerking.

Nu noemt Bos de SP een partij ,,die zich de afgelopen maanden stelselmatig als een bondgenoot van de PvdA en GroenLinks heeft willen voordoen en zichzelf in de context van de discussie over linkse samenwerking een zekere regierungsfähigkeit heeft aangemeten.''

Marijnissen wilde vanmorgen niet reageren. Op zijn weblog schreef hij begin mei over de Europese Grondwet: ,,Dat PvdA en GL stelling nemen tegen de SP op dit punt hoeft voor mij samenwerking richting een nieuwe coalitie niet in de weg te staan.'' Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema doet Bos precies ,,wat hij anderen verwijt''. ,,Hij vermengt de discussie over de Grondwet met die over de verkiezingen van 2007.''

Interview Bos pagina 2

WWW.NRC.NL dossier Europese Grondwet