Nieuwe arrestaties in Syrië

De Syrische inlichtingendiensten hebben gisteren alle acht leden van het enige overgebleven politieke forum in Damascus gearresteerd op beschuldiging van propaganda voor de verboden Moslimbroederschap. Eerder deze week werd onder anderen al de voorzitter van een mensenrechtenorganisatie opgepakt. In Washington verwoordde een regeringswoordvoerder bezorgdheid over de arrestaties.

Advocaat en mensenrechtenactivist Anwar al-Bunni zei dat de acht leden van het Jamal Atassi Forum waren opgepakt tijdens invallen in hun woningen in de vroege ochtend. Atassi's Forum voor Nationale Dialoog was een van verscheidene politieke salons die in 2000 werden opgericht tijdens de kortstondige politieke lente na de opvolging van president Hafez al-Assad door zijn zoon Bashar. Alle andere salons werden successievelijk verboden naarmate de teugels weer werden aangehaald, maar Atassi's forum werd tot dusverre gedoogd.

Volgens Bunni zijn de forumleden gearresteerd omdat ze een verklaring hebben voorgelezen van Sadr el-Din Bayaniouni, de in ballingschap levende leider van de fundamentalistische Moslimbroederschap. Het was niet bekend wat de inhoud van deze boodschap was, maar een Syrische regeringszegsman brandmerkte haar als ,,propaganda voor de Moslimbroederschap''. Hij voegde daaraan toe dat ,,de ruimte voor dialoog in Syrië is geopend voor alle nationale ideeën, maar niet voor extremisme en conform de wet''.

Wijlen president Hafez al-Assad, lid van de alawitische (shi'itische) minderheid, heeft in de jaren tachtig met zwaar geweld een eind gemaakt aan alle sunnitisch-fundamentalistische oppositie. De autoriteiten lijken nu weer de jacht te hebben geopend op alles wat duidt op sympathie voor fundamentalistische ideeën. De eerdere arrestatie van mensenrechtenactivist Mohammed Raadoun zou te maken hebben met verklaringen die zijn groep had gepubliceerd over de arrestatie van teruggekeerde fundamentalistische dissidenten. Damascus heeft ballingen aangemoedigd terug te keren, maar fundamentalisten onder hen zouden meteen zijn gearresteerd.