Mea culpa's in Brussel

Reserves over de Grondwet? Niet in Brussel. Met zo'n 350 man sterk was de Nederlandse gemeenschap in Brussel gisteravond naar het gebouw van het Europees Parlement getogen om tijdens een debatavond bevestigd te worden in het eigen gelijk. Want, zo bleek uit een peiling achteraf: twee mensen waren als gevolg van het debat van mening veranderd. Een debat dat gevoerd werd door de bekende voor- en tegenstanders. Dus aan de ene kant CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks als respresentanten van de de voor-stem en SP, ChristenUnie, LPF en `horzel' Ronald Plasterk als vertolkers van het tegengeluid.

Het was een debat waar de vertouwde argumenten werden gewisseld met tevens de nodige mea culpa's. Want, zo zei het CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich: ,,De discussie in Nederland is verkeerd gevoerd''. Of de VVD-er Han ten Broeke over het op het laatste moment teruggetrokken campagnespotje van de VVD waarin opnieuw een vergelijking tussen de Grondwet en oorlog werd gemaakt. ,,Dat was natuurlijk een blunder''.

Opmerkingen die instemmend door de zaal werden aanvaard.