Kritiek in VVD op zorgwet

De Eerste-Kamerfractie van de VVD stemt op 7 juni mogelijk tegen de nieuwe zorgverzekeringswet van minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD). ,,Hoewel het ook flinke consequenties zal hebben als het niet doorgaat'', zei Eerste-Kamerlid Dupuis (VVD) gisteren na een nieuwscollege waarin ze fel van leer trok tegen de wet. De CDA-fractie in de senaat gaf al eerder aan er nog niet uit te zijn.

De christen-democraten hebben vooral bezwaren tegen de snelheid waarmee de wet wordt ingevoerd. Dupuis zei in het door de Universiteit van Leiden en NRC Handelsblad georganiseerde college meer fundamentele bezwaren te hebben. ,,Het is een waanzinnig gekunsteld bouwwerk.''

Het Kamerlid uitte haar kritiek op nog geen vijftig meter afstand van de plaats waar gisteren honderden huisartsen en andere medici demonstreerden tegen de nieuwe zorgwetten en de rol van de huisartsen daarin. Dupuis deelt de mening van de actievoerders dat de patiënt en de huisarts erop achteruit gaan in het nieuwe stelsel, en dat zorgverzekeraars onnodig veel zeggenschap krijgen. ,,De minister doet het alleen om een geweldige regie aan de zorgverzekeraars te geven'', zei de partijgenoot van Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid).

Over de oplossing heeft senator Dupuis andere ideeën dan de demonstrerende menigte. Niet de minister moet meer geld in deze `poortwachters van de zorg' steken, zoals de huisartsenvereniging bepleit. Wat Dupuis betreft zouden patiënten zelf meer bij moeten dragen. Met een maximale eigen bijdrage van veertig euro per jaar hoeven ook AOW'ers zich geen zorgen te maken, antwoordde ze op een vraag uit het publiek.

Het nieuwe bekostigingssysteem is ongunstig voor huisartsen die al een praktijk hebben opgebouwd, gaf de Rotterdamse hoogleraar economie van de zorg Erik Schut toe. Hij was één van de ontwerpers van het nieuwe systeem van inkomsten – daarbij krijgen huisartsen een vast bedrag per patiënt per jaar en een vast bedrag per consult.

Maar daar staan volgens Schut evenveel huisartsen tegenover die meer gaan verdienen. Die hoort Schut naar eigen zeggen weinig: ,,Huisartsen die te winnen hebben met het nieuwe systeem, hebben dit onvoldoende door. En we horen nu vooral protesten van dokters die erop achteruit gaan.''