`Je ziet dat ze niet uit mij komen'

Margreet en Ed Erkemey hebben drie kinderen uit China geadopteerd. Twee zijn lichtgehandicapt. ,,We verbazen ons er elke dag nog over dat het nu met alle kinderen zo goed gaat.''

Jane van vijf en Grace van drie doen samen de voordeur open, hun broertje Mike van bijna twee komt snel aangerend. Bezoek! Ze geven alledrie een handje. Daarna gaan de kinderen aan de eettafel zitten kleuren.

,,Het begon bij de bloemist hier in het dorp'', zegt Ed Erkemey, hun vader. ,,Die had opeens een klein kindje uit Taiwan. Toen dachten we: dat willen wij ook.'' Dat was in 1998. Ed en Margreet Erkemey, nu 42 en 37, hadden al tien jaar geprobeerd om zelf kinderen te krijgen. Het lukte niet.

,,En toen kwam ik'', roept Jane uit de eetkamer. Dat was in 2000.

,,En daarna ik'', roept Grace. Dat was 2003.

,,En toen Mike'', roept Jane. ,,Hij kan nog niet praten. Dus zeg ik het maar even.'' Dat is nu drie maanden geleden. Ze zijn hem met z'n vieren gaan ophalen.

,,Ik wil er wel tien'', zegt Margreet Erkemey. ,,Ik heb altijd een groot gezin gewild.''

,,Ik ook'', zegt Ed Erkemey. ,,Maar ik denk dat de grens nu wel bereikt is. Misschien nog eentje.''

Grace en Mike komen uit een kindertehuis, Jane uit een pleeggezin. Margreet Erkemey zegt, zachtjes, dat ze alledrie na hun geboorte te vondeling zijn gelegd. ,,Dat vertel ik ze later wel.'' Weer normaal: ,,Ze weten dat ze een China-moeder hebben en dat die niet voor hen kon zorgen, maar dat ze er wel voor kon zorgen dat ze andere ouders kregen.''

,,Ja'', roept Jane. ,,En dat zijn jullie.'' ,,Zo vertellen we het aan ze'', zegt Ed Erkemey. ,,Het is overduidelijk dat ze niet uit mijn buik komen'', zegt Margreet Erkemey. ,,Ze zijn veel mooier.''

Grace en Mike zijn special need kinderen. Grace mist een oog. Mike werd geboren met een schisis (hazenlipje). Ed en Margreet Erkemey hadden zich daarvoor opgegeven, toen het met Jane zo goed ging. Ze verbazen zich er elke dag nog over dat het nu met alledrie zo goed gaat.

,,Soms denk je'', zegt Ed Erkemey, ,,doen ze zo door wat ze hebben meegemaakt? Of is het de leeftijd?'' Bijvoorbeeld als Grace meteen nog een snoepje vraagt als ze er net een gekregen heeft.

,,Weet je nog van Jane?'', zegt Margreet Erkemey. ,,Die huilde nogal in het begin. Wat bleek? Ze had gewoon honger.''

,,Wij gaven haar melk in een fles'', zegt Ed Erkemey. ,,Maar ze was allang gewend om te drinken uit een beker.''