Huis VS toch akkoord met stamcelonderzoek embryo's

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsvoorstel aangenomen dat federale financiering van stamcelonderderzoek met menselijke embryo's mogelijk maakt. De instemming komt ondanks de aankondiging van president Bush vrijdag zijn vetorecht te zullen gebruiken om de wet tegen te houden. Met 238 stemmen vóór en 194 tegen ontbreekt de tweederde meerderheid die nodig is om dat veto te kunnen negeren.

Het wetsvoorstel gaat om stamcellen uit embryo's die gekweekt zijn voor IVF-behandelingen, maar `over' schieten. Afgelopen vrijdag kondigde Bush aan zijn veto uit te spreken bij een ja van het Congres. Voorafgaand aan de stemming gisteren herhaalde hij zijn bezwaren tegen de wet in een toespraak in het Witte Huis. ,,Met deze wet passeren we een kritische ethische grens. We creëren nieuwe impulsen voor de voortgaande vernietiging van menselijk leven. Deze grens passeren zou een grote vergissing zijn.'' De Senaat moet zich nog uitspreken over de wet. Als ook daar geen tweederde meerderheid voor de wet is, mag Bush zijn veto gebruiken. Het zou de eerste keer zijn dat hij van dat recht gebruik maakt.

De wet zou de bestaande mogelijkheden voor stamcelonderzoek verruimen. In 2001 besloot Bush dat financiering met overheidsgeld was toegestaan voor de toen bestaande 78 stamcellijnen (voorraden uit 78 embryo's). Van die stamcellen bleek slechts 20 procent bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Zij zijn niet geschikt voor gebruik in mensen omdat ze zijn vervuild met elementen uit muizencellen.

Onder de voorstanders bevonden zich ook conservatieve Republikeinen die bij voorbeeld inzake abortus fel pro-life zijn. Zij hopen dat stamcelonderzoek wetenschappelijke doorbraken oplevert voor de genezing van ziektes als Alzheimer en Parkinson. Tegenstanders vinden het onacceptabel om ,,mensen te vermoorden in de hoop anderen te redden'', aldus de Republikeinse leider Tom DeLay. Voorstanders werpen tegen dat de embryo's die niet in de baarmoeder worden geplaatst, nu ook worden vernietigd. Om te laten zien dat dat niet in alle gevallen zo is, liet Bush zich tijdens zijn toespraak vergezellen door kinderen die als embryo aan andere ouderparen zijn gegeven.

Gisteren nam het Huis van Afgevaardigden ook een wetsvoorstel aan voor financiering van onderzoek met stamcellen van bloed van navelstrengen en beenmerg. Alleen een Texaanse Republikein was tegen. De embryonale stamcellen bieden echter ruimere mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek.