Hockeyers A'dam berusten in hun lot

Het was dat zijn naam prominent op het wedstrijdformulier prijkte, want anders? Dan hadden de ruim drieduizend toeschouwers gisteren, bij de tweede confrontatie tussen Amsterdam en Bloemendaal in de halve finales van de hockeyplay-offs (best-of-three), kunnen vermoeden dat Jamie Dwyer zondag reeds op het vliegtuig was gestapt op weg naar Maleisië. In het kielzog van zijn al even onfortuinlijke land- en ploeggenoot Luke Doerner.

Maar dat was niet het geval. In tegenstelling tot neo-international Doerner kreeg de Australische spits van Bloemendaal niet één, maar twee wedstrijden clementie van bondscoach Barry Dancer. Morgen pas dient hij zich te melden in Kuala Lumpur, op de openingsdag van de prestigestrijd om de Sultan Azlan Shah Cup.

Dus mocht Dwyer gisteren opdraven op het door wind en regen geteisterde kunstgras van Bloemendaal, en proberen om in stijl afscheid te nemen van zijn club. Dat lukte hem, al doolde de 93-voudig international ruim zeventig minuten als een onzichtbaar spook over het veld.

Zijn afscheidscadeau deed denken aan de `heldendaad' die hij negen maanden geleden in Athene verrichtte. Velde hij toen titelverdediger Nederland met een bekeken uithaal in de extra-tijd, gisteren dook Foetus (zijn bijnaam) in de tweede minuut van de verlenging plotseling op voor Amsterdam-doelman Klaas Veering: 3-2. Dwyers golden goal betekende de genadeklap voor de club, die vorige week maandag nog de Europa Cup I veroverde en de afgelopen twee seizoenen de landstitel opeiste. Bloemendaal speelt de finale van de play-offs tegen de winnaar van het duel tussen Oranje Zwart en SCHC.

Het weinig verheffende duel was een kopie van het scenario dat zich zondag in het Wagener-stadion ontrolde: een op meerdere fronten beter Bloemendaal dat op een 2-0 voorsprong kwam, maar het veerkrachtige Amsterdam desondanks langszij zag komen. ,,Deze ploeg verdient een groot compliment'', meende Amsterdam-aanvoerder Jesse Mahieu na de tweede 3-2 nederlaag in evenzoveel dagen. ,,Tegenslag of niet, we bleven er opnieuw in geloven en zie: het bleef spannend tot het laatste moment.''

Dank ging daarbij vooral uit naar Veering, de pas 23-jarige keeper die bij de nationale ploeg zo langzamerhand een bedreiging gaat vormen voor eerste keus Guus Vogels. Net als zondag bleek de oud-doelman van Alkmaar een sta-in-de-weg voor de door sterspeler Teun de Nooijer geleide aanvalsmachine van Bloemendaal.

Dat was nodig ook, want opnieuw moest Amsterdam voortijdig afscheid nemen van een steunpilaar. Het slachtoffer heette ditmaal Ben Hawes. Op slag van rust kwam de spelverdeler uit Engeland in aanraking met een Bloemendaalse stick, en prompt oogde hij als een aangeslagen bokser, die zojuist kennis had gemaakt met de vuisten van Iron Mike Tyson.

In de tweede helft bleef Hawes met een opgezwollen linkerwenkbrauw aan de kant, geflankeerd door de twee andere afwezigen: Hawes' landgenoot en topschutter David Mathews, en aanjager Timme Hoying. Lijdzaam keken de twee slachtoffers van Amsterdams Europa-Cupavontuur toe hoe hun ploeggenoten krampachtig op de been probeerden te blijven tegen het op tempo gebaseerde spel van de winnaar van de reguliere competitie.

Pas in de verlenging brak het lijntje, maar trainer-coach Alejandro Verga nam zijn uitgedunde selectie naderhand helemaal niets kwalijk. ,,We hebben gepiekt op één been'', meende de debuterend hoofdcoach uit Argentinië, die een stroeve eerste competitiehelft beleefde.

,,Trots en met opgeheven hoofd'' verliet ook Mahieu gisteravond het winderige veld aan de voet van 't Kopje. In de wetenschap dat het eertijds zo wankelmoedige Amsterdam zich kranig had verweerd.

Toch meende de 26-jarige verdediger dat de onttroonde kampioen lering moet trekken uit het voorbije seizoen. Zijn wens? ,,Een bredere bank, want met slechts twaalf volwaardige A-spelers houdt het een keer op.'' Zeker na het afscheid, afgelopen zomer, van twee gezichtsbepalende routiniers: Sander van der Weide en goaltjesdief Marten Eikelboom.

Strafcornerspecialist Taeke Taekema is reeds ingelijfd, maar voorzitter Jons Hensel heeft ,,nog enkele ijzers in het vuur''. Eén speler kan hij van zijn lijstje schrappen. Pau Quemada (21) van Real Club de Polo tekende een contract bij Laren.

    • Mark Hoogstad