ETA-bom in Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid is vanmorgen opgeschrikt door een bomexplosie. Drie kwartier voordat de bom afging, had de Baskische afscheidingsbeweging ETA een waarschuwing gegeven. Achttien mensen raakten lichtgewond, van wie één in het ziekenhuis is opgenomen.

De explosie komt een week nadat het Spaanse parlement de socialistische premier Zapatero toestemming heeft gegeven vredesoverleg met de terreurorganisatie te voeren. Voorwaarde voor die gesprekken is wel dat de ETA openlijk de gewapende strijd zou afzweren.

Zapatero veroordeelde vanmorgen de aanslag, maar hij zei niets over de onderhandelingen die de hij met de ETA wil gaan voeren.

De explosie vond plaats om half tien in een noordelijke woonwijk van Madrid. Het Baskische dagblad Gara, gezien als spreekbuis van de ETA, kreeg de telefonische waarschuwing dat een bom zou ontploffen in een Renault-busje.

Afgelopen weekeinde explodeerde een bom bij het huis van een zakenman in de Noord-Spaanse regio Baskenland. Ook hiervoor wordt de ETA verantwoordelijk gehouden, er raakte toen niemand gewond.

De ETA, die op de EU-lijst met terroristische organisaties staat, heeft zo'n 850 mensen gedood in zijn strijd voor een onafhankelijk Baskenland.