DFB wil arbiter Jansen voor het leven schorsen

Het controlerend orgaan van de Duitse voetbalbond (DFB) heeft levenslange schorsing geëist van scheidsrechter Jürgen Jansen. De commissie acht het bewezen dat de arbiter uit Essen afspraken heeft gemaakt om tegen betaling de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden.

Dat geldt ook voor scheidsrechtersbegeleider Wieland Ziller uit Dresden. Beiden zouden ten minste twee keer hebben gesjoemeld, waarvan een goksyndicaat flink heeft geprofiteerd. Centraal in het onderzoek stond het competitieduel 1.FC Kaiserslautern – SC Freiburg van 27 november 2004. De andere wedstrijd was Dynamo Dresden – SpVgg Unterhaching het weekeinde daarvoor.

,,Beide aangeklaagden hebben het aanzien van het scheidsrechterskorps grote schade toegebracht en de voetbalsport in Duitsland zwaar getroffen. Deze strafmaat is dan ook gepast'', lichtte commissievoorzitter Horst Hilpert de vordering toe. Robert Hoyzer, de hoofdschuldige in deze affaire, mocht al nooit meer een wedstrijd fluiten.

Jansen stond al sinds 2 februari op non-actief, nadat Hoyzer hem er hoogstpersoonlijk had bij gelapt. Twee dagen later reageerde hij met een spectaculaire persconferentie (,,Ik heb nimmer een wedstrijd beïnvloed'') waarin hij aan de hand van de videobeelden zijn onschuld poogde te bewijzen.

De zaak kreeg een wending door uitlatingen van Ante S., prominent lid van de Kroatische wedmaffia. De media berichtten afgelopen maandag dat hij tegenover de officier van justitie in Berlijn heeft bekend dat Jansen – voor een deel via Ziller – 45.000 euro heeft gekregen voor zijn hulp in beide wedstrijden. Ante S. zou ook een belastende verklaring hebben afgelegd aan het adres van scheidsrechter Dominik Marks die alles ontkent.