Bollywoodhorror in Pathé

Pathé goes Bollywood. Een jaar geleden begon bioscoopconcern Pathé met het vertonen van mainstream Turkse films in zijn bioscopen. Eerst liep het goed, maar de bezoekersaantallen liepen al snel drastisch terug. Pathé werkte samen met een Duitse distributeur en nam over wat deze aanbood. Selecteren op kwaliteit was er dus niet bij.

Iets soortgelijks dreigt nu te gebeuren met Pathés nieuwe initiatief om Bollywoodfilms te programmeren. Het is bekend dat de doelgroep de recente films vaak al op dvd gezien heeft, dus is het noodzakelijk actueel te zijn. Pathé had de film Black met ster Amitabh Bachchan kunnen kiezen om die als eerste te vertonen die draait nu op het Hindoestaans Filmfestival maar gokt op de horrorfilm Kaal, die van iets recenter datum is. Stom, want het is een vrij matige film die varieert op de vele horrorfilms die zich in een donker bos afspelen en bovendien leunt op de irritante gewoonte voor zijn schokeffecten afhankelijk te zijn van zeer zwaar aangezette geluiden, die je van je stoel moeten laten springen. Helaas, na de derde dreun word je ongevoelig voor dit zwaar misbruikte stijlmiddel. Wel fijn is de reclame voor National Geographic en de bewustwordingscampagne die de film eigenlijk is: red de tijger!

Kaal. Regie: Soham. Met: Ajay Devgan, Vivek Oberoi, John Abraham, Lara Dutta, Esha Deol. In: Pathé De Munt, Amsterdam; Pathé Buitenhof, Den Haag.

    • André Waardenburg