Bolkestein adviseur bij moeder van Yukos

Voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein wordt adviseur van de directie van Menatep, de grootste aandeelhouder van de Russische oliemaatschappij Yukos. De houdstermaatschappij heeft belangen in de olie- en gasindustrie, de telecom- en de vastgoedsector en heeft meer dan 30 miljard dollar (23,8 miljard euro) aan bezittingen.

De groep, die in 1997 werd opgericht, is vooral bekend als meerderheidsaandeelhouder van de Russische oliemaatschappij Yukos, ooit Ruslands grootste oliemaatschappij. Die onderneming ligt al geruime tijd zwaar onder vuur van de Russische autoriteiten. Yukos zou bij de fiscus een betalingsachterstand van 27,5 miljard dollar hebben uitstaan.

Voormalig Yukos-topman Chodorkovski zit momenteel in Moskou gevangen op verdenking van belastingontduiking, fraude en valsheid in geschrifte en wacht nog steeds op de uitspraak in zijn rechtszaak. Hem hangt een celstraf van tien jaar boven het hoofd.

In een persbericht dat door Menatep is vrijgegeven laat Bolkestein weten ,,het geweldig te vinden dat ik de adviescommissie van Menatep kan helpen op dit kritieke moment in de geschiedenis van de groep. De hele wereld volgt met belangstelling wat hier gebeurt'', aldus Bolkestein. Andere bekende leden van de adviescommissie van Menatep zijn de Amerikaanse oud-staatssecretaris van Financiën Stuart Eizenstat, de ex-hoofdredacteur van het Britse zakenblad The Economist J. Dudley Fishburn en de voormalige Duitse minister van Economische Zaken Otto Graf Lambsdorff.

Gisteren maakte Yukos bekend dat de structuur van het bedrijf grondig wordt veranderd. De activiteiten die zijn overgebleven na het verlies van zijn belangrijkste productiedivisie Yuganskneftegaz, worden gebundeld in twee divisies.

Yukos pompt naar eigen zeggen elke dag nog altijd 600.000 vaten ruwe olie naar boven en levert de benzine voor een op de vijf auto's in Rusland. Yukos brengt de werknemers die in dienst blijven onder in een van de twee operationele divisies.