Bergspleet

Beyond the Rocks, een verloren gewaande en volledig gerestaureerde stomme film uit 1922, werd door Henny Vrienten voorzien van nieuwe muziek. De grootste aantrekkingskracht van de film, in Nederland toen uitgebracht onder de titel Gouden boeien, zijn de namen van de hoofdrolspelers, de eerste grote filmsterren Gloria Swanson en Rudolph Valentino, die alleen in deze film samen te zien zijn. Zij hebben hun charisma weten te behouden in het bordkartonnen verhaal en decor, die de film nu ook weer veel charme geven. De film gaat over een arm meisje dat met een rijke man moet trouwen, maar verliefd is op een aristocraat, die haar vaak uit het water of een bergspleet redt. De film reist van Engeland naar Tirol naar Parijs naar Egypte zonder dat Hollywood verlaten hoefde te worden. De jurken zijn schitterend.

Beyond the Rocks. Regie: Sam Wood. Met: Gloria Swanson, Rudolph Valentino. In: Amsterdam, Filmmuseum Cinerama. Den Haag, Filmhuis Den Haag. Rotterdam, Lantaren/Venster.