`Banden Al-Qaeda met oud-president Liberia'

De Liberiaanse oud-president Charles Taylor krijgt bij zijn pogingen om West-Afrika te destabiliseren geld van de terreurorganisatie Al-Qaeda. Dat heeft hoofdaanklager David Crane van het door de Verenigde Naties gesteunde oorlogstribunaal voor Sierra Leone gisteren gezegd.

Taylor is bij dat strafhof aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van het internationale recht tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002) waarbij 50.000 mensen zijn gedood.

De oud-president verblijft al twee jaar in ballingschap in Nigeria, onder voorwaarde dat hij zich afzijdig houdt van politiek.

Vorige week bleek uit een onderzoek van de gezaghebbende Coalition for International Justice (ICJ) dat Taylor een klein leger financiert en zich nog steeds bemoeit met de Liberiaanse politiek. Volgens Crane biedt Taylor ook onderdak aan leden van Al-Qaeda.

Crane heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om te helpen Taylor voor het strafhof in Sierra Leone te krijgen. Ook de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft vandaag de druk op de Veiligheidsraad verhoogd. ,,De Veiligheidsraad moet samen met Nigeria een strategie ontwikkelen om Taylor zo snel mogelijk voor de rechtbank te krijgen'', verklaarde de organisatie. Binnen de Veiligheidsraad wordt al langer gedacht over een resolutie om Nigeria om uitlevering te vragen.