Archiprix 2005 voor islamitische begraafplaats

De Amsterdamse architect Furkan Köse heeft de Archiprix 2005 gewonnen. De jury van Archiprix bekroonde het ontwerp voor een islamitische begraafplaats waarmee Köse vorig jaar afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. De tweede prijs van Archiprix 2005 was voor het ontwerp voor een passagiersterminal op een vliegveld in Frankfurt, het afstudeerproject van Theo Reitsema aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het ontwerp van Petra van de Ven, ook van de TU Eindhoven, voor een ondergronds clubgebouw bovenop de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam kreeg een eervolle vermelding. Archiprix is de jaarlijkse prijs voor het beste afstudeerplan van Nederlandse architectuur- en bouwkundestudenten die sinds 1996 wordt toegekend. Dit jaar stuurden negen onderwijsinstellingen hun beste afstudeerplannen in. De 27 ontwerpen zijn tot en met 8 juni te zien in het Muziekgebouw in Amsterdam en zijn ook bijeengebracht in een boek van uitgeverij 010.