Weer verlies van miljarden voor Vodafone

Vodafone, in omzet het grootste mobieletelecombedrijf ter wereld, heeft in het afgelopen boekjaar opnieuw een reusachtig verlies geleden wegens afschrijvingen op goodwill.

Dat heeft het Britse concern vandaag bekendgemaakt. De afschrijving op goodwill bedroeg 14,7 miljard pond (21,4 miljard euro), 3 procent minder dan een jaar geleden. Deze afschrijving, veroorzaakt door dure overnames in het verleden zoals die van het Duitse Mannesmann, heeft het eigen vermogen doen slinken van 112 miljard naar 99 miljard pond. Vodafone beklemtoont dat deze afschrijving geen invloed heeft op de cash flow of het vermogen om dividend uit te keren. Het dividend per aandeel wordt dan ook verdubbeld tot 4,07 pence.

In Japan, waar Vodafone bijna een kwart van zijn omzet behaalt, blijven de resultaten tegenvallen. De omzet verminderde er met 6 procent en de operationele winst (vóór afschrijving van goodwill) slonk er met 27 procent. Vodafone schrijft de teleurstellende resultaten in Japan toe aan de scherpe concurrentie, vooral op het gebied van gevanceerd mobiel internetten (3G of umts genoemd) waar Vodafone het maar niet lukt om met zijn meerderheidsdochter de gunst van de Japanse consument te winnen.

Wereldwijd maken (stand einde boekjaar) 2,1 miljoen mobieltjes gebruik van de geavanceerde mobiele internetdiensten van Vodafone waarmee het concern in november 2004 begon.

Vodafone heeft in 26 landen in totaal 154,8 miljoen mobiele abonnees tegen 133,4 miljoen een jaar geleden. Ter vergelijking: China Mobil – waarin Vodafone overigens een belang heeft van 3,27 procent – telt bijna 214 miljoen abonnees, een toename van 42 procent vergeleken met een jaar geleden.

De omzet van Vodafone groeide in het boekjaar, dat eindigde op 31 maart, met 2 procent tot 34,1 miljard pond (49,6 miljard euro), terwijl het verlies uitkwam op 7,54 miljard pond (10,96 miljard euro). Dat is 16 procent minder dan een jaar geleden. Het operationele verlies verminderde met 3 procent tot 4,11 miljard pond (5,97 miljard euro). In totaal is er voor 4,0 miljard pond aan eigen aandelen teruggekocht, waarmee het aantal uitstaande aandelen met 4 procent verminderde, en in het nieuwe boekjaar zal nog eens voor 4,5 miljard pond worden teruggekocht. De nettoschuld daalde van 8,49 miljard naar 8,34 miljard pond.