Weer schuld in seksaffaire Pitcairn

De zes mannen die waren veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarige meisjes op het eilandje Pitcairn zijn in hoger beroep opnieuw schuldig bevonden.

Eind vorig jaar kregen ze straffen variërend van zes jaar cel tot openbare diesntverlening opgelegd. Op Pitcairn, een Britse kolonie in de Stille Oceaan, wonen nog geen 50 mensen. De groep mannen heeft in het verleden seksueel contact gehad met verschillende minderjarige meisjes. Ook zijn sommige mannen veroordeeld voor verkrachting. Onder de veroordeelden is de burgemeester van het eilandje.

Advocaten van de zes hebben de Britse jurisdictie over de eilanden aangevochten. De bewoners realiseerden zich niet dat de Britse wetgeving ook voor het eiland gold. De openbaar aanklager wees er echter op dat de Pitcairn al meer dan tweehonderd jaar onder de Britse wet valt.

Later deze week zal de rechtbank in Auckland de strafmaat bepalen.