`We kauwen de examenstress van ons af'

Gisteren zijn de eindexamens begonnen. Vmbo-leerling Ismail Peker doet verslag van het examen handel/administratie. `Gelukkig puffff, ik weet hem !!!!!!!!'

Het is 12.00 uur. Ik ben net wakker geworden, ben heel erg zenuwachtig. Want over twee uur heb ik mijn examen Handel/Administratie. Dit is het belangrijkste examen want hij telt twee keer mee, omdat in dit examen vier vakken tegelijk zijn verwerkt. De vakken zijn handel, administratie, boekhouden en visuele presentatie.

Ik ga eerst een koude douche nemen, zodat ik lekker wakker en fit ben. Ik heb van mijn leraren en ouders gehoord dat je altijd moet ontbijten, zodat je hersens goed kunnen werken. Dus eet ik wat boterhammen en drink thee. Ik vertrek naar school en zie onderweg mijn goeie vriend Ramazan. We praten onderweg over de examens. Hij vraagt aan mij: ,,Heb je geleerd?'' Ik zeg ,,Ja!'' We spreken elkaar moed in, zodat we het examen misschien beter kunnen maken. Toen we bij de school aankwamen, kwamen vrienden en vriendinnen geluk wensen.

We lopen snel nog naar ons beroemde boertje in het winkelcentrumpje bij school om nog even kauwgom te gaan halen. We hopen om op deze manier de stress van ons af te kauwen. Daarna lopen we de school binnen, we komen wat klasgenoten tegen en lopen samen naar boven. Als we eenmaal boven zijn loop ik naar mijn kluis om mijn rekenmachientje te halen. We zitten met alle leerlingen die examen gaan doen op ons studiepleintje.

De klasdeur gaat open. Rustig gaat iedereen naar binnen, iedereen is stil en wacht op zijn examen. De leraar komt naar mij toe. Hij zegt dat ik een beetje moet opschuiven. Ik luister heel aandachtig en doe wat de docent mij zegt.

,,Stil'' wordt er geroepen door de docenten, de docenten waarschuwen voor de laatste keer. ,,Telefoons uit! Als ze aan gaan, krijg je een 1! Niet met elkaar contact zoeken, kan leiden tot een 1.'' De examens worden uitgedeeld. Wie zijn examen krijgt concentreert zich op zijn werk en het lijkt alsof iedereen in een andere wereld zit.

De eerste examenvraag is typisch voor het vak Handel. Het gaat over het verkopen van een bankstel waar je de BTW over moet berekenen. Gelukkig puffff, ik weet hem !!!!!!!! Opgelucht ga ik aan de slag en met behulp van mijn rekenmachine lukt het om me door de vraag heen te worstelen. Dapper ga ik door naar de volgende vraag.

Als ik aankom bij de vragen van Boekhouden begin ik een beetje te zweten. Want in de lessen van Boekhouden vond ik het behoorlijk moeilijk. Doordat er een aantal lessen waren uitgevallen voor de examens, ben ik bang dat ik niet voldoende weet. Ik heb een voordeel: het zijn multiple choice vragen. Geconcentreerd lees ik de vragen en ik denk ze behoorlijk goed te maken.

Het volgende blok is Administratie. Dat zie ik omdat ik een factuur moet opstellen. Ik krijg nu nog meer zelfvertrouwen, want ik ben altijd goed geweest in het opstellen van facturen. En inderdaad, ik heb het niet mis! Het lijkt alsof de tijd vliegt terwijl dat helemaal niet zo is, ik ben dolblij want ik ben klaar.

Opgelucht lever ik mijn werk in. Het eerste theorie-examen zit er op! Als ik uit het klaslokaal loop zie ik dat de gangen nog helemaal leeg zijn. Ik ben dus een van de eersten die klaar is. Buiten vragen vrienden hoe het gegaan is. Trots zeg ik : ,,Het was een makkie.''

    • Ismail Peker