VS dreigen met sancties tegen Oezbekistan

De Verenigde Staten hebben gisteren gedreigd 17,5 miljoen euro ontwikkelingsgeld achter te houden als de Oezbeekse president Karimov geen onafhankelijk onderzoek toelaat naar het optreden van de veiligheidstroepen in Andizjon. De Amerikaanse president Bush beschouwde Karimov tot nu toe als een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme. De VS hebben een grote legerbasis in het zuiden van Oezbekistan, van waaruit het Amerikaanse leger opereert in de strijd in Afghanistan.

Tot nu toe heeft Karimov de oproepen tot instemming met een onderzoek door de Verenigde Naties naast zich neergelegd. Vorige week vroegen de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Louise Arbour, en de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, om een onderzoek. Gisteren dreigden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken met diplomatieke maatregelen. Jean Asselborn, minister van Buitenlandse Zaken van EU-voorzitter Luxemburg, verklaarde dat Karimov moet toegeven aan de wens van de EU omdat Oezbekistan lid is van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.