Valery Gergjev chef-dirigent bij Londen Symphony

Valery Gergjev, tot en met augustus 2008 de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is met ingang van 1 januari 2007 benoemd tot chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. Gergjev (52) heeft daar een contract voor drie jaar als opvolger van Sir Colin Davis, die bestuursvoorzitter van het orkest wordt. Gergjev, die het London Symphony Orchestra in 1988 voor het eerst dirigeerde en er vaak terugkeerde als gastdirigent, zal in zijn nieuwe functie twaalf concertprogramma's per jaar dirigeren en internationale tournees met het orkest maken. Vanaf 2007 tot en met augustus 2008 zal Gergjev naast zijn nieuwe Londense baan nog twee chefschappen combineren: hij is artistiek leider van het Mariinski theater in Sint Petersburg en chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Verder is Gergjev eerste gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York. In Rotterdam blijft Gergjev ook na zijn vertrek als chef de artistiek leider van het door hem opgerichte Gergjev Festival, dat in 2007 zal zijn gewijd aan `twintig jaar Gergjev in Nederland'.