Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag van het jubileumbezoek van de koningin Beatrix aan Limburg en een dubbelportret van de aankomende voorzitters van FNV en VNO/NCW: Agnes Jongerius en Bernard Wientjes. Ook aandacht voor de demonstratie morgen van de gezondheidszorg in Den Haag en de huisartsenstaking. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Portret van Jules Wijdenbosch, die weer meedoet aan de Surinaamse parlementsverkiezingen, en een gesprek met voetballer Clarence Seedorf, die morgen met AC Milan in de finale van de Champions League in Istanbul staat. Verder aandacht voor de huisartsenstaking die morgen begint. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: Het Heizeldrama. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.30u.

Rare streken: Wat met de walvis? Door vervuiling, klimaatsveranderingen en walvisjacht kunnen walvissen steeds moeilijker overleven. De populatie dunt langzaam uit en walvissen vertonen steeds meer suïcidaal gedrag. Wereldwijd zetten veel wetenschappers zich in voor het behoud van de walvis. Canvas, 21.00-21.55u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Premier Balkenende kijkt vooruit naar het referendum over de Europese grondwet en de tegenvallende peilingen. Verder een evaluatie over twee jaar Balkenende II en een vooruitblik op de komende twee jaar. Ned.1, 21.50-22.35u.

AMUSEMENT & SPORT

Champions League overzicht. Overzicht van het Champions League-toernooi in de aanloop naar de finale morgen tussen AC Milan en Liverpool in Istanbul. Ned.2, 21.25-22.30u.

Herman den Blijker: Herrie in de keuken. De Rotterdamse kok Herman den Blijker gaat als restaurantdokter weer een restaurant van de ondergang redden. Yorin, 21.30-22.30u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2005. Op de tweede finale-avond speelt de Japanse Kyoko Yonemoto het concerto nr. 1 in D, opus 6 van Paganini en de sonate in G van Ravel. De Duitse Sophia Jaffé vertolkt het concerto nr. 1 in A, opus 99 van Sjostakavitsj en de sonate in Es van Beethoven. Met medewerking van het Nationaal Orkest van België o.l.v. Gilbert Varga. Canvas, 22.30-0.30u. en herhaling morgen, 10.00-12.00u.

SAMENLEVING

Premtime. Aandacht voor kinderen die voorrang moeten krijgen bij de toelating op middelbare scholen in de wijk; een vader die eigen rechter speelt tegen Lonsdale-jongeren die zijn zoon terroriseren en het albino zwijntje op de Veluwe. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games de tweede verfilming van een boek van Tom Clancy waarin Harrison Ford de rol speelt van CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller betreft de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. SBS6, 20.30-23.30u., onderbroken door Hart van Nederland.

Scary Movie 2 (Keenan Ivory Wayans, 2001, VS). Snel in elkaar gedraaide vervolgfilm is melige griezelparodie, vol verwijzingen naar o.a. What Lies beneath, Hannibal en Mission: Impossible. Met James Woods als Max von Sydows duiveluitdrijver uit The Exorcist. Veronica, 20.30-21.55u.

Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy schitteren in karikaturale satirische komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. Veronica, 21.55-0.10u.

Best Laid Plans (Mike Barker, 1999, VS). Film noir over chantage en verraad struikelt over eigen overdaad aan plotwendingen. Met Alessandro Nivola, Josh Brolin, Reese Witherspoon. RTL5, 22.30-0.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met oud-diplomaat en voormalig secretaris van koningin Wilhelmina Max Kohnstamm over zijn bundel Brieven uit Hitlers Herrengefängnis. Radio 1, 19.04-20.00u.

Dolcevita. Antillianen leren op school alles over Nederland. Over tulpen, windmolens en de Nederlandse geschiedenis, zelfs waar de Rijn `ons land' binnenkomt. Maar wat weten Nederlanders eigenlijk over de overzeese rijksdelen? Morgen, 747AM, 8.10-10.00u.