SPD: afstand van Groenen

Twee dagen na de aankondiging van vervroegde verkiezingen maken de politieke partijen in Duitsland zich op voor een korte verkiezingscampagne. Met een voor de Duitse politiek ongekend tempo vallen beslissingen over programma, strategie en personeel. Duitsland staat een heftig duel te wachten tussen kanselier Gerhard Schröder (SPD) en CDU-kopstuk Angela Merkel. Schröder legt zich nog niet vast op een voorzetting van de coalitie met De Groenen. De verkiezingen zijn waarschijnlijk op 18 september.

Merkel, voorzitster van de christen-democraten, is vooraleerst de grote winnaar van het feit dat de verkiezingen worden vervroegd. Het is vrijwel zeker dat zij namens de christen-democraten zal aantreden tegen Schröder. Het formele besluit valt pas maandag aanstaande, maar talrijke kopstukken uit CDU en CSU hebben zich al achter Merkel geschaard. Ze was weliswaar de meest voor de hand liggende kandidaat, maar intern werd nog steeds aan haar leiderschap getwijfeld. Voor dergelijke interne twisten is nu geen tijd meer.

De SPD maakte vandaag duidelijk dat ze zich niet bij voorbaat vastlegt op een coalitie met de Groenen, de partij waarmee Schröder al zeven jaar regeert. In een nog te publiceren vraaggesprek met Die Zeit zegt Schröder dat ,,iedereen probeert zoveel mogelijk stemmen te winnen bij alle andere partijen.'' Twee jaar geleden kondigden Schröder en minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Groenen) al eens aan dat ze zich gezamenlijk sterk zouden maken voor een derde roodgroene regering.

De SPD zal de verkiezingen ingaan met Schröder en diens koers van sociaal-economische hervormingen. De linkervleugel van de partij voert openlijk oppositie tegen die aanpak. Schröder en partijvoorzitter Müntefering zullen een verkiezingsmanifest schrijven, dat eind augustus zal verschijnen.

De Groenen hebben sinds het einde van de roodgroene coalitie in Noordrijn-Westfalen, die zondag werd weggestemd, geen regionale regeringsverantwoordelijkheid meer. Fischer zal als leider van de Groenen de verkiezingen ingaan.

Schröder heeft gisteren gezegd dat hij op 1 juli de vertrouwensvraag zal stellen. Nieuwe verkiezingen zullen dan hoogstwaarschijnlijk op zondag 18 september plaatsvinden, vlak na het einde van de zomervakantie.