Ryöppönen blijkt een snelle klusser

Nog geen twee jaar na zijn aantreden vertrekt de financieel directeur van Ahold alweer. Op zijn belangrijkste streven kan hij niet meer `afgerekend' worden.

Zou het toeval zijn dat juist een bestuurder met een van de meest omstreden beloningspakketten van Nederland al twee jaar na zijn aantreden vertrekt voor ,,een uitdaging'' in het buitenland? Voormalig werkgeversvoorzitter Jacques Schraven waarschuwde ooit dat het talent naar het buitenland verdwijnt als grote internationale concerns hun bestuurders niet voldoende betalen, maar de vraag is of hij met die opmerking bestuurders als Hannu Ryöppönen (53) voor ogen had.

De Fin verruilde in de zomer van 2003 een betrekking in Londen voor een bestuursfunctie in Zaandam en maakte vanochtend bekend dat hij weer vertrekt voor een nieuwe baan in Londen, vlakbij zijn vrouw Elizabeth en vier kinderen die ook in het Verenigd Koninkrijk wonen. De Fin pendelde de afgelopen twee jaar ieder weekeinde tussen Londen en Zaandam.

Ryöppönen volgde in september 2003 Michiel Meurs op, die wegens het boekhoudschandaal moest opstappen. Dat schandaal bracht Ahold aan de rand van de afgrond. Onder de Fin kwam het supermarktconcern weer in rustiger vaarwater, hoewel een groot deel van dat succes te danken was aan commissaris Dudley Eustace. Die drukte in het crisisjaar 2003 als gedelegeerd commissaris een belangrijk stempel op de reddingsoperatie. Tussen februari en december 2003 was hij een belangrijke kracht als ,,interim-CFO''. Pas toen de emissie achter de rug was, waarbij aandeelhouders 3 miljard nieuw kapitaal verstrekten, kreeg Ryöppönen het heft alleen in handen.

De Fin verminderde de schuld van Ahold ingrijpend, voornamelijk door de verkoop van een trits bedrijfsonderdelen. De jaarrekeningen over 2002 en 2003 werden na veel vertraging alsnog goedgekeurd en accountant Deloitte werd binnenboord gehouden.

Maar er waren ook tegenslagen onder zijn leiding. Vorige week moest het concern toelichten waarom er ruim twee jaar na dato nog steeds geen garanties kunnen worden gegeven dat de interne controlesystemen deugen. Vorig jaar werden in die systemen opnieuw twee ,,belangrijke zwaktes'' ontdekt. Ook werd een omstreden boekhoudmethode stilletjes weggewerkt, zo meldde deze krant eerder dit jaar. President-commissaris René Dahan zei vorige week tegen Het Financieele Dagblad dat het een misverstand is dat Ahold de boel op orde heeft. Volgens hem staat er nog veel ,,onkruid'' in de tuin. ,,We hebben gewoon niet de mensen om het allemaal in één keer op orde te brengen. De organisatie zit aan haar plafond.''

Ryöppönen werd na ,,een grondige speurtocht'' gevonden en dat ging gepaard met een opmerkelijk beloningspakket: met gegarandeerde bonussen. Topman Anders Moberg zag er na een klantenboycot van af, maar Ryöppönen behield deze uitzonderingspositie in beloningsland.

De gegarandeerde bonussen kwamen bovenop het jaarsalaris van 650.000 euro plus aandelen en opties Ahold. Bij zijn aantreden kreeg hij direct 100.000 aandelen Ahold als `tekengeld'. Er werden hem voorwaardelijk ook 100.000 aandelen verstrekt, die in de afgelopen twee jaar onvoorwaardelijk zijn geworden. In hoeverre er ook condities verbonden zijn aan de hem verstrekte opties, die hem het recht geven aandelen Ahold te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Ahold zei vanochtend dat ,,uitvoering van de contracten wordt uitgevoerd zoals afgesproken''. De precieze inhoud van die contracten zal Ahold niet bekendmaken. De woordvoerder verwijst daarvoor naar het jaarverslag van Ahold over 2005 dat volgend jaar mei zal verschijnen.

Vanaf september dit jaar zou Ryöppönnen voor het eerst moeten werken voor bonussen zonder dat daar een garantie op zat, want die gold alleen voor de eerste 24 maanden van zijn dienstbetrekking bij Ahold. Door de voortijdige overstap naar Stora Enso zal de Fin die uitdaging niet mogen smaken. Net als het bereiken van een van zijn belangrijkste doelstellingen: hij streefde ernaar dat Ahold zijn kredietwaardigheid dermate zou verbeteren, dat eind 2005 het concern de junk-status kan verlaten. Daar zal hij nooit op `afgerekend' worden.

    • Jeroen Wester