Politie Zimbabwe pakt 10.000 mensen op

De Zimbabweaanse politie heeft bij massale acties in de hoofdstad Harare sinds woensdag bijna tienduizend zwarthandelaars gearresteerd. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De politieactie kreeg de codenaam `Herstel van de Orde'. Agenten hebben 34 vlooienmarkten vernietigd, ongeveer 80.000 euro aan boetes geïnd en 1,8 miljard euro aan goederen in beslag genomen. De politie kondigde aan dat ze doorgaat ,,tot de orde echt is hersteld''. De regering zegt dat de actie nodig is om de economische crisis in het land aan te pakken. De economie kromp de afgelopen vijf jaar met 30 procent. De zwarte markt is voor veel Zimbabweanen de belangrijkste bron van inkomsten. De arrestaties leidden tot hevige onrusten. Demonstranten raakten slaags met agenten. De politie heeft inmiddels bussen met demonstranten de toegang tot het centrum van Harare ontzegd. Paramilitaire eenheden patrouilleren door de straten van de stad.