NAVO steunt opties hulp in Darfur

De NAVO heeft vanochtend ingestemd met militaire opties voor hulp aan de Afrikaanse Unie (AU) bij de crisis in de regio Darfur in Soedan. De steun kan bestaan uit luchttransport, training van officieren, operationele planning en hulp bij een beter gebruik van intelligence door de AU. NAVO-chef De Hoop Scheffer zal het besluit donderdag inbrengen op een Darfur-beraad in Ethiopië waar ook de Verenigde Naties, de Europese Unie en de AU aanzitten. In Addis Abbeba moet meer duidelijk worden over de steun aan de AU-missie en de coördinatie daarvan. Daarna buigt de NAVO zich over de concrete bijdragen. De EU bood gisteren al luchttransport aan om duizenden Afrikaanse AU-vredestroepen te vervoeren naar Darfur. De AU wil haar aanwezigheid daar vergroten van 3.300 naar 7.700 man eind september. ,,Zodra de troepen klaar zijn, zijn wij klaar om ze naar het operatiegebied te vervoeren'', aldus `EU-buitenlandchef' Solana. Frankrijk bood luchttransport voor 1200 troepen en tien Franse officieren aan. Ook Spanje bood transport aan. Nederland dat al financieel de vredesoperatie steunt, beraadt zich nog over materiële steun.