Italië gebruikt trucs bij begroting

De Italiaanse regering heeft boekhoudkundige trucs gebruikt om het budgettekort in de afgelopen twee jaar onder de door de EU afgesproken norm te houden. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat gisteren bekendgemaakt.

Eerder werd ook Griekenland al betrapt op trucs om de begrotingscijfers op te poetsen. Dat was voor eurocommissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken) aanleiding voorstellen te doen om de onderzoeksbevoegdheden van Eurostat te versterken.

De Europese Commissie opent volgende maand een zogenoemd excessief-tekortprocedure tegen Italie, zo bevestigde gisteren Almunia's woordvoerster. Zo'n `rode kaart' kan uiteindelijk leiden tot een miljardenboete. Een zelfde procedure loopt nog tegen Duitsland, Frankrijk en Griekenland. Duitsland en Frankrijk hebben aangegeven dat zij volgens afspraak het tekort in 2005 onder de norm van maximaal 3 procent van de begroting brengen, al lijkt Berlijn deze belofte niet te kunnen waarmaken.

Juist gisteren werd bekend dat het Portugese budgettekort dit jaar bijna 7 procent zal belopen als maatregelen uitblijven. Ook tegen dit land is een procedure te verwachten. De tekortprocedure tegen Nederland werd vorige week ingetrokken, omdat minister Zalm het tekort onder de 3 procent bracht.

De verslechtering van de overheidsfinanciën in diverse lidstaten valt samen met tegenvallende prognoses voor de eurozone. President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zei gisteren in het europarlement ,,geen duidelijk signaal'' voor hogere groei in Europa te zien.

Eurocommissaris Almunia gaf al aan dat een tekortprocedure tegen Italië een ,,test'' is voor de geloofwaardigheid bij de toepassing van het onlangs hervormde Stabiliteits- en Groeipact. EU-ministers zullen Commissie-aanbevelingen over Italië in juli bespreken.

Het Italiaanse tekort loopt volgens de Commissie op van 3,6 procent in 2005 op naar 4,6 procent in 2006. De Italiaanse premier Berlusconi had vorige week een tekortprocedure tegen zijn land uitgesloten, omdat het hervormde europact volgens hem meer ruimte zou laten.