Het hoofd van Miskina staat even niet naar tennis

Voor het eerst in de geschiedenis van Roland Garros werd gisteren de titelverdedigster in de openingsronde van het toernooi uitgeschakeld. Maar een verrassing was het verlies van Anastasia Miskina tegen de Spaanse Maria Sanchez Lorenzo nauwelijks te noemen. De 23-jarige tennisster is door een ernstige ziekte van haar moeder, een schouderblessure en motivatieproblemen geen schim meer van de kampioene die ze in 2004 was. Op de baan waar ze twaalf maanden geleden aan het begin stond van een Russische revolutie in het vrouwentennis, was Miskina nu een karikatuur van haar zelf. Ze leek bijna opgelucht dat het toernooi in Parijs na één dag al voorbij was. Met een handje en een paar kusjes feliciteerde Miskina haar tegenstandster met haar zege in drie sets (4-6, 6-4 en 6-0). ,,Ik weet niet wat ik nu moet doen'', sprak de geëmotioneerde Miskina. ,,Misschien zal ik er een tijdje tussenuit gaan. Misschien moet ik juist harder gaan trainen. We zullen zien.''

Het contrast met een jaar geleden was enorm. Het leven leek Miskina in 2004 toe te lachen. Tijdens haar zegetocht op Roland Garros stak ze meer dan eens tijdens partijen haar tong uit als teken dat ze plezier had. Niets of niemand kon haar een strobreed in de weg leggen. De finale tegen haar hartsvriendin en landgenote Jelena Dementieva liep weliswaar uit op een partij die niet om aan te zien was, maar Miskina ging de historie in als de eerste Russische winnares van een grandslamtoernooi. Ze leek klaar voor een aanval op de nummer één positie van de wereldranglijst.

Hoewel Miskina het jaar nog in stijl afsloot door met Rusland de Fed Cup te winnen, bleek ze na een slopend seizoen waarin ze maar liefst 109 partijen afwerkte volledig opgebrand. Twee weken rust waren aan het einde van het jaar verre van genoeg om tal van mentale en fysieke problemen te overwinnen. Tegen beter weten in stelde ze zichzelf als doel om in 2005 de koppositie bij het vrouwentennis op te eisen. Dit seizoen wist nog geen enkel aansprekend resultaat te behalen. Door haar nederlaag in de eerste ronde van Roland Garros zal ze een vrije val op de wereldranglijst maken. Maar het zal Miskina voorlopig een zorg zijn.

In de aanloop naar Roland Garros zegde Miskina voor het toernooi van Rome nog af met een schouderblessure, maar aan de vooravond van het graveltoernooi in Parijs bleek dat ze vooral mentaal de kracht niet kan opbrengen om een goede prestatie neer te zetten. Voordat de internationale pers haar zondag als titelverdedigster een vraag kon stellen nam ze zelf het woord.

,,Voordat deze persconferentie begint wil ik het volgende kwijt. Mijn moeder is ziek. Ze heeft problemen met haar gezondheid'', sprak Miskina. ,,Ik hoop dat jullie mijn privacy respecteren en hier geen vragen over zullen stellen.''

Zo maakte Miskina de rest van de persconferentie bijna overbodig. Nog geen 24 uur later moest ze in hetzelfde zaaltje als de dag ervoor beschrijven wat er op de baan allemaal in haar hoofd was omgegaan.

,,Het lag niet aan mijn schouder. Op dit moment stap ik de baan op zonder vertrouwen. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Het maakt niet uit tegen wie ik speel. Als ik zo speel als vandaag verlies ik van iedereen. Ik heb op dit moment het ideale spel om niet op de baan te staan'', sprak Miskina met gevoel voor zelfspot.

Miskina's coach en voormalige vriend Jens Gerlach sprak voor Roland Garros nog de hoop uit dat Parijs iets extra's los zou maken bij de Russische. Maar ook Gerlach wist de juiste snaar niet te raken bij Miskina, die sinds kort bevriend is met de Russische ijshockeyer Alexander Stepanov.

Nadat ze de eerste set had gewonnen, zakte Miskina ver terug. De Spaanse Sanchez Lorenzo hoefde weinig meer te doen om te winnen.

Vijf jaar geleden schreeuwde Miskina tijdens een verregende dag nog om erkenning voor andere Russinnen dan het tennismodel Anna Koernikova. Binnen een paar jaar streefde Miskina haar landgenote op eigen kracht voorbij. In tegenstelling tot Koernikova zette ze Rusland op de kaart met sportieve successen. Niet veel later is ze op Roland Garros de eerste speelster die op de openingsdag haar titel verloor.

    • Koen Greven