Hervormers Iran alsnog kandidaat

De conservatieve Raad van Hoeders van de Grondwet heeft vanochtend als nog twee hervormers toegelaten als kandidaten in de komende Iraanse presidentsverkiezingen.

Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld. De Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, had de Raad van Hoeders van de Grondwet gisteren bevolen de diskwalificatie van de twee, ex-minister van Hoger Onderwijs Mostafa Moin en vice-president voor sportzaken Mohsen Mehralizadeh te heroverwegen. De Raad van Hoeders gaf meteen gehoor aan zijn verzoek.

De Raad, die kandidaten voor officiële instanties op hun islamitisch gehalte toetst, had aanvankelijk slechts zes van meer dan duizend kandidaten tot de presidentsverkiezingen van 17 juni toegelaten, bijna allemaal conservatieven. De uitsluiting van Moin en Mehralizadeh leidde meteen tot protesten in binnen- en buitenland. Moins politieke achterban, het Participatiefront, kondigde aan de verkiezingen te zullen boycotten en enkele honderden studenten van de Universiteit van Teheran kwamen naar buiten om leuzen tegen zijn diskwalificatie te scanderen. In het buitenland veroordeelden de Verenigde Staten en de Europese Unie de uitsluitingen. Washington verzekerde dat het zich ,,aan de zijde van het volk van Iran'' bevindt in zijn verlangen naar democratie.

In een brief aan de Raad van Hoeders schreef Khamenei gisteren dat ,,het de voorkeur geniet dat mensen van alle politieke richtingen'' aan de verkiezingen deelnemen. ,,Daarom lijkt het dat de kwalificatie van Mostafa Moin en Mohsen Mehralizadeh opnieuw moet worden bekeken.'' Khamenei is zelf ook conservatief. Maar bij potentiële crisissituaties doet hij soms concessies aan het meer hervormingsgezinde deel van de natie.

De belangrijkste gegadigde om de huidige president Khatami op te volgen is nog steeds de pragmatisch-conservatieve ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani (70). Maar de deelneming van Moin, een uitgesproken hervormer, zal zijn stemmental zeker aantasten. Aan de andere kant zullen nu mogelijk meer mensen gaan stemmen.

Waarnemers verwachten overigens dat van de vier onversneden conservatieve kandidaten nog enkele uit de race zullen stappen om de anti-Rafsanjani-stem te versterken. Van deze vier wordt oud-politiecommandant Mohammed Baqer Qalibaf als het kansrijkst gezien.