Geweld Irak eist weer tientallen levens

Een dag nadat meer dan 60 Irakezen waren omgekomen bij een reeks aanslagen in het land zijn vanochtend opnieuw zes mensen gedood bij een aanslag in het oosten van Bagdad. Behalve de doden vielen er vier gewonden.

De bloedigste aanslag van gisteren was een dubbele zelfmoordaanslag in Tal Afar, 80 kilometer ten westen van Mosul, in het noorden. Daarbij werden volgens een Koerdische functionaris 35 mensen gedood en 25 gewond. De daders hadden het gemunt op een menigte die zich had verzameld bij de plaats waar even eerder mortiergranaten waren ingeslagen.

In Mahmoudiya, ten zuiden van Bagdad, doodde een zelfmoordterrorist elf mensen toen hij zich in zijn auto opblies bij een shi'itische moskee. Elf mensen vonden de dood en meer dan 80 werden gewond toen een auto tijdens lunchtijd ontplofte bij een restaurant in Bagdad dat vooral bij politieagenten populair was. Eerder op de ochtend waren al vijf Irakezen gedood en 13 gewond bij een aanslag in Tuz Khurmatu, ten zuiden van de noordelijke oliestad Kirkuk. Nog zeker vijf mensen vonden de dood bij verschillende kleinere aanslagen. In totaal zijn sinds 1 mei meer dan 650 Irakezen gedood bij aanslagen.

De daders van het doorgaand geweld worden bijna uitsluitend gezocht onder leden van de sunnitische minderheid die door de omverwerping van het regime van Saddam Hussein haar dominante positie heeft verloren. Daarnaast spelen buitenlandse extremisten een rol, wier aandeel door Amerikaanse commandanten op 5 tot 10 procent wordt geschat.