Gebrselassie in A'dam

De marathon van Amsterdam heeft zich met de komst van Haile Gebrselassie van een topattractie verzekerd. Voor de Ethiopiër wordt Amsterdam dit najaar zijn tweede marathon. Hij debuteerde in 2002 in Londen. Gebrselassie richt zich de komende jaren op de weg, en de marathon in het bijzonder. De 32-jarige atleet sloot op de Olympische Spelen in Athene zijn activiteiten op de baan af. In Amsterdam jaagt hij later dit jaar in elk geval op een persoonlijk record, dat nu op 2,06.35 staat.

Het woord wereldrecordpoging wilde zijn manager Jos Hermens gisteren bij de bekendmaking niet in de mond nemen. ,,Er hoeft maar een krachtige wind te staan en je bent ondanks alle aankondigingen kansloos. Het is echter duidelijk dat hij niet naar Amsterdam komt om een tijd van 2.08 of 2.09 te lopen.''

Het wereldrecord is in handen van Paul Tergat, die twee jaar geleden in Berlijn 2,04.55 liep. ,,Ondanks twaalf jaar topsport ben ik overtuigd dat Haile in staat is de komende jaren een wereldrecord te lopen. Maar hij moet eerst ervaring opdoen. Tergat liep zijn wereldrecord ook pas in zijn zesde marathon. Haile begint aan zijn tweede. Hij moet nog leren een marathon af te werken. In Londen miste hij drie jaar geleden nog de energie om er echt hard te lopen'', aldus Hermens. Na Londen kende Gebrselassie, die sprak van ,,een lucratief aanbod'' van Amsterdam, veel fysieke problemen. Hij wilde zelf naar Amsterdam en kondigde eerder aan niet bij de WK in Helsinki aanwezig te zullen zijn. De Ethiopiër wilde een najaarsmarathon lopen. New York was geen optie. Hermens: ,,Haile wilde een vlakke race. Die krijgt hij in Amsterdam.''