Feyenoord en Gullit na zwak jaar uit elkaar

Ruud Gullit is gisteren na bijna elf maanden opgestapt bij Feyenoord. De 42-jarige trainer had nog een contract tot de zomer van 2006 bij de Rotterdamse club. Advocaten gaan zich buigen over de afkoopsom.

Beide partijen zijn volgens een officiële verklaring na goed overleg uit elkaar gegaan. In een toelichting op het wederzijdse besluit bleek de onderlinge sfeer echter zo vertroebeld dat verdere samenwerking onmogelijk was. Volgens een persbericht had de clubleiding al maanden geen vertrouwen meer in Gullit. Voorzitter Jorien van den Herik bleek gisteren niet op de hoogte van deze passage. Hij sprak over ,,twee weken geleden'', toen hem werd gevraagd wanneer de vertrouwensbreuk was ontstaan.

Gullit had bijna geen contact met de veel in het buitenland verkerende voorzitter en weigerde met hem via e-mail te communiceren. ,,Ik wil iemand in de ogen kunnen kijken'', zei Gullit. Van den Herik noemde het normaal dat hij weinig contact met Gullit had en hij verwijst daarbij naar de huidige structuur bij Feyenoord; de directie heeft de directe leiding en zelf regeert hij de laatste jaren op afstand. Technisch directeur Mark Wotte is officieel verantwoordelijk voor het bekritiseerde aan- en verkoopbeleid bij Feyenoord. De meeste aanwinsten bleken dit seizoen geen versterkingen.

Gullit heeft zich naar zijn zeggen nooit gesteund gevoeld door de clubleiding, die geen geld beschikbaar wilde stellen voor grote investeringen (dure spelers) in de selectie. Toen Gullit dit gisteren nog eens hoorde van Wotte, had hij zijn al conclusies getrokken. ,,Ik voel me moedeloos en machteloos. Ik heb veel te weinig steun gekregen'', zei de man die voor aanvang van het seizoen titelaspiraties koesterde en de concurrentie met PSV en Ajax wilde aangaan.

Feyenoord en Gullit kochten het afgelopen speeljaar een heel elftal van middelmatige spelers bij elkaar. Zij konden niet voorkomen dat Feyenoord na tien nederlagen op een teleurstellende vierde plaats in de competitie eindigde. In de bekertoernooien werd de ploeg voortijdig uitgeschakeld, waardoor de clubleiding van een mislukt seizoen kon spreken en hiervoor Gullit met zijn assistent Zeljko Petrovic verantwoordelijk stelde. De Servische hulpcoach stapte ook op.

Van den Herik sprak gisteren geruchten dat hij binnenkort zal weggaan tegen en over het ontslag van Gullit zei hij: ,,Ik verwijt Ruud niets. Ik had alleen geen zin in nog zo'n seizoen.''

Gullit beleefde zijn derde teleurstelling als trainer. Hij werd in 1998 na een conflict met de toenmalige voorzitter Ken Bates ontslagen bij Chelsea. Bij Newcastle United hield hij in 1999 de eer aan zijn zichzelf, na een conflict met publiekslieveling Alan Shearer.