`Europa gaat toch door'

Als de uitslag van het referendum onverhoopt `nee' zou zijn, kan Nederland niet gaan heronderhandelen over de tekst van de Europese Grondwet. De reden hiervoor is dat er uit de argumenten van de tegenstanders niet één voorstel van wijziging van valt de destilleren. Dat heeft staatssecretaris Atzo Nicolaï (Europese Zaken, VVD) gisteravond gezegd tijdens een politiek café in Amsterdam. ,,Tégen de Grondwet zijn uiterst links, uiterst rechts en héél christelijk'', aldus Nicolaï. ,,Marijnissen, Wilders en Rouvoet hebben heel verschillende bezwaren – ik zou niet weten wat er dan te onderhandelen valt''. Volgens hem helpt een `nee' ,,Nederland van de regen in de drup''. ,,Europa gaat bovendien gewoon door, daar moet men zich geen illusies over maken.'' Heronderhandelingen, naar het model van Denemarken na het afstemmen van het Verdrag van Maastricht, wijst Nicolaï als onpraktisch van de hand. ,,Nederland zou daarbij na een `nee' ook een zeer slechte onderhandelingspositie hebben. Nee stemmen helpt nergens voor.''