De waarheid van Heizel

Twintig jaar later kan Jorgen Cassier nog nauwelijks bevatten wat hij op 29 mei 1985 onbewust aanrichtte. Dat hij als 12-jarig jongetje in de voorwedstrijd van de Europa-Cupfinale tussen Juventus en Liverpool scoorde was al onvergetelijk, maar dat zijn doelpunt de aanzet gaf tot een stadionramp met 39 doden blijft altijd in zijn geheugen gegrift. Zijn doelpunt voor de jongens in het witte shirt, met wie de Juventusaanhang zich vereenzelvigde, bracht de Italianen buiten zinnen. Het doelpunt was het antwoord op de drie doelpunten van de jongens in het rode shirt, met wie de Liverpoolfans zich al in uitdagend agressieve woorden en gebaren hadden geïdentificeerd.

Nooit hebben al die mensen die onderzoek hebben gedaan naar de oorzaak van het Heizeldrama in Brussel gedacht aan de voorwedstrijd tussen twee Belgische jeugdelftallen. Geen onderzoeker, politiefunctionaris, politicus of journalist die heeft gedacht aan de groeiende animositeit tussen het Italiaanse en Engelse kamp tijdens het partijtje voorafgaande aan de finale. Totdat scenarioschrijver Hans de Jonge in zijn woonplaats Antwerpen in een café verhalen opving over wat de jongetjes meemaakten. Hij ging met onderzoeker Ignace Collin op zoek naar de waarheid. Ze vonden 25 jongens en hun ervaringen.

Ze stuitten op Jorgen Cassier en enkele vrienden van toen. Dit verhaal moest bekend worden. Eindelijk het `ware' verhaal, niet het bekende verhaal zoals dat bijvoorbeeld in Heizel 1985, requiem voor een bekerfinale van Lode Desmet (donderdag VPRO) weer wordt uitgedragen. Filmer Joost Seelen greep het aanbod van De Jonge aan en zocht de Belgen (nu 32 jaar) op. Voor Andere tijden (NPS/VPRO) mocht hij de onthullende documentaire maken. Een verkorte weergave, want het hele verhaal ligt nog op de plank.

Vier jongens vertellen therapeutisch over hun trauma's, wat zij destijds zagen en voelden en nog niet beseften. Over het lawaai, de paniek, de ellende en het verdriet van mensen. Hoe zij met hun korte beentjes over de in hun douches gedeponeerde lijken in witte lakens stapten op weg naar de uitgang. De finale ging door. Jorgen zag hem thuis op televisie. Juventus won, maar verloor 39 supporters, de dood ingejaagd in weer zo'n van agressie kokend stadion.

Andere tijden: Het Heizeldrama, NPS, Ned.3, 20.55-21.30u.

    • Guus van Holland