De Mols Talpa lijft Radio 538 in

Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, neemt Radio 538 over van het Amerikaanse Advent International. Tegelijkertijd verkoopt het bedrijf de radiozender Noordzee FM aan de Belgische Persgroep.

Dat heeft Talpa gisteren bekendgemaakt. Het bedrijf maakt niet bekend welke bedragen met beide transacties zijn gemoeid. In 2003 verwierf Talpa een uitzendlicentie voor acht jaar voor Noordzee FM ter waarde van tachtig miljoen euro. Dat was het hoogste bedrag dat werd geboden voor een radiofrequentie.

Sinds 2003 is het marktaandeel van Noordzee niet gestegen, het schommelt rond de 5 procent. De positie van Radio 538 is wel sterk verbeterd, het station is sinds vorig jaar zomer marktleider. Toen stootte het Sky Radio van de troon, dat de markt twaalf jaar lang domineerde. Bij 538 werken populaire dj's als Edwin Evers en Ruud de Wild. Noordzee is er tot nu toe niet in geslaagd grote namen binnen te halen.

Talpa verkoopt Noordzee FM omdat een commerciële partij in Nederland geen twee zogenoemde `vrije kavels' mag hebben. Bij de frequentieveiling in 2003 zijn vrije kavels en geclausuleerde kavels verkocht. Op een geclausuleerde frequentie mag één bepaalde muzieksoort worden uitgezonden, zoals klassieke of `vernieuwende muziek'. Bij een vrije kavel is de invulling van de programma's vrij.

Volgens Ronald Goes, algemeen directeur van Talpa Media Holding was dit ,,dé kans'' om in één keer een groot marktaandeel op de radio te verwerven. ,,Dit past in onze strategie. Wij willen een breed mediabedrijf zijn met multimediale concepten. Daarvoor is het belangrijk prominent aanwezig te zijn op zowel radio als tv.'' Talpa start in augustus met het nieuwe televisiestation Tien.

De Persgroep is sinds januari 2003 ook eigenaar van dagblad Het Parool. In Nederland is de uitgever nog niet actief in commerciële radio, in België wel.

Deze week werd verder bekend dat de Amsterdamse rechtbank op 2 juni een zaak tegen een 35-jarige man behandelt die verdacht wordt van een poging tot afpersing van Talpa en telecombedrijf Versatel, waarvan Talpa 42 procent bezit. Talpa kon vanmorgen niet op dit bericht reageren. De man zou 4 miljoen euro hebben geëist van het bedrijf. Hij dreigde er voor te zorgen dat Talpa en Versatel negatief in het nieuws zouden komen. Het geld moest in een Ajax-tas naar Brussel worden gebracht. De man zou ook vervalste faxen namens Talpa naar diverse voetbalclubs hebben verzonden. Daarin zou hij hebben voorgewend dat Talpa in de clubs wilde investeren.