Commissie wil uitstel Palestijnse verkiezingen

De Palestijnse parlementsverkiezingen die voor 17 juli op het programma staan moeten worden uitgesteld omdat de verkiezingscommissie meer voorbereidingstijd nodig heeft. Dat heeft de commissie gisteren in Ramallah, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, bekendgemaakt. De moslimfundamentalistische organisatie Hamas, die grote verkiezingswinst verwacht, liet onmiddellijk weten tegen elk uitstel te zijn. Een woordvoerder van Hamas beschuldigde wijlen president Arafats seculiere organisatie Al-Fatah, de huidige machthebber, ervan het verkiezingsproces te willen manipuleren.

Vanuit Fatah wordt al geruime tijd druk uitgeoefend op president Mahmoud Abbas de verkiezingen uit te stellen. Fatah, dat als door en door corrupt en inefficiënt te boek staat, heeft in gemeenteraadsverkiezingen zojuist veel terrein verloren aan Hamas.

President Abbas heeft zich tot dusverre verzet tegen een latere verkiezingsdatum. Hij staat onder druk van Hamas, dat dreigt het – toch al wankele – staakt-het-vuren met Israël te torpederen als de verkiezingen niet op 17 juli worden gehouden. Hamas zegt dat verkiezingsdatum en bestand onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

De verkiezingscommissie, een onafhankelijk orgaan, deelde gisteren mee voor de voorbereiding van de verkiezingen zeker twee maanden nodig te hebben vanaf het tijdstip waarop de nieuwe verkiezingswet door Abbas is geratificeerd. De Palestijnse president weigert tot dusverre de wet te ratificeren. Hij wil wijzigingen in de tekst, zodat een groter deel van de parlementsleden wordt gekozen op basis van partijlijsten en conform een systeem van evenredige vertegenwoordiging, in plaats van op basis van persoonlijke achtergrond en per district. De wijziging die Abbas wenst zou de kansen schaden van sommige Fatahkandidaten met een sterke plaatselijke machtsbasis ten gunste van Hamas.

Abbas is vanochtend naar de Verenigde Staten vertrokken, waar hij donderdag president George Bush zal ontmoeten.