Bestuurder van Ahold vertrekt

De financieel bestuurder van Ahold neemt, nog geen twee jaar na zijn komst, onverwachts ontslag bij het supermarktconcern. De Fin H. Ryöppönen (53) wordt per 1 in september directeur bij het Fins-Zweedse kartonbedrijf Stora Enso.

Volgens een woordvoerder van Ahold vertrekt de financiële man uit de raad van bestuur omdat hij een ,,kans op een stapje hogerop'' krijgt. Bij zijn nieuwe werkgever zal Ryöppönen ook plaatsvervangend bestuursvoorzitter worden. Zijn nieuwe werkplek is in Londen, waar Ryöppönen woont. Hierdoor hoeft hij niet meer iedere week heen en weer te vliegen.

Ryöppönen werd op 4 september 2003 benoemd tot financieel directeur, ruim een halfjaar nadat een boekhoudschandaal het supermarktconcern in een crisis stortte. Samen met voormalig commissaris D. Eustace was hij eindverantwoordelijk voor de reddingsoperatie in december 2003, waarbij Ahold voor 3 miljard euro nieuwe aandelen uitgaf.

Ahold-topman A. Moberg liet vanochtend in een verklaring weten dat Ryöppönen heeft geholpen ,,de onderneming weer op de rails te krijgen''.

Op de aandeelhoudersvergadering van vorige week hadden beleggers kritiek op de financiële situatie van Ahold. Directe aanleiding daarvoor was dat het concern nieuwe zwakheden in zijn interne controlesystemen heeft ontdekt en niet durft te garanderen dat die nu op orde zijn. Commissaris J. Hommen (ex-Philips) zei toen dat er ,,keihard'' aan gewerkt wordt. President-commissaris R. Dahan zei vorige week in een interview met Het Financieele Dagblad: ,,We zijn bij Ahold een steile helling aan het beklimmen en dat duurt nog wel een jaar of drie, vier.''

Ryöppönen is een van de weinige bestuurders in Nederland die een gegarandeerde bonus kreeg. Hij bedong bij zijn aantreden een gegarandeerde bonus van bijna 1 miljoen euro. Woordvoerders van Ahold en Stora Enso wilden vanochtend geen mededelingen doen over eventueel in te leveren aandelen en opties, verstrekte vertrekpremies of tekengeld en nieuwe aandelen- en optiepaketten.

Analyse: pagina 13

WWW.NRC.NL: dossier Ahold