Balkenende helpt de Fransen

Gisteren José Luis Zapatero, vandaag Jan Peter Balkenende, morgen Josep Borrell. Het Franse dagblad Le Figaro heeft een aantal Europese leiders gevraagd een bijdrage te leveren aan het Franse debat over de Grondwet.

Gezien het onzekere lot van de Grondwet in Frankrijk, gingen leiders als de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de genoemde drie (Borrell is voorzitter van het Europees Parlement) maar al te graag op het aanbod van de krant in.

De Spaanse premier Zapatero legde gisteren uit hoe blij hij was dat nu – eindelijk – ook de Oost-Europese landen van de gemeenschappelijke democratische waarden kunnen profiteren. Voor zijn eigen land zijn die immers niet altijd vanzelfsprekend geweest?

Balkenende kiest in zijn bijdrage vandaag voor de gezamenlijke geschiedenis van Frankrijk en Nederland in Europa. ,,Frankrijk behoorde, samen met Nederland, bij de zes oprichters van de Europese samenwerking'', aldus premier Balkenende. Uit de mémoires van Europees aartsvader Jean Monnet citerend, schrijft de Nederlandse premier: ,,Er bestaat geen solidariteit zonder verantwoordelijkheid, maar in de internationale verhoudingen wordt verantwoordelijkheid pas gerealiseerd als die ook wordt vastgelegd in regels en instituten.''