Ambtenaren op cursus terreurbestrijding in VS

Nederland gaat van de VS leren hoe risicoprofielen gemaakt kunnen worden om terroristen te herkennen.

De ministers Donner (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) hebben gisteren in Den Haag met de Amerikaanse minister voor binnenlandse veiligheid Michael Chertoff afgesproken dat Nederlandse ambtenaren van Justitie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) eind deze maand in Amerika inzage krijgen in de wijze waarop Amerikaanse veiligheidsdiensten risicoprofielen opstellen. Deze vorm van `terrorist profiling' staat in Europa nog in de kinderschoenen, terwijl de Amerikanen daar al uitgebreid ervaring mee hebben.

Volgens Chertoff is het de bedoeling dat Europa en de VS op den duur gebruik maken van elkaars ervaringen en analyses bij het vroegtijdig opsporen van terroristen, zo zei hij. Het was Chertoffs eerste officiële bezoek aan Europa en Nederland was zijn eerste stop.

Nederland en de VS gaan verder experimenteren met een geautomatiseerde grenscontrole op basis van biometrische gegevens, zoals irisscan en vingerafdruk. Een door de overheid geselecteerde groep van ,,betrouwbare'' passagiers die regelmatig tussen Nederland en de VS vliegen, is binnenkort geen tijd meer kwijt aan langdurig veiligheidsonderzoek aan de grens.

Schiphol en de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy beginnen na de zomer met een proef met geautomatiseerde biometrische controle. Minister Chertoff benadrukte dat mensen op basis van vrijwilligheid aan het experiment mee kunnen doen.