Afgedankte tv's illegaal geëxporteerd

Afgedankte televisietoestellen, koelkasten, wasmachines en pc's worden op grote schaal illegaal geëxporteerd naar Azië, Afrika en Oost-Europa. Daar worden ze niet op milieuvriendelijke wijze verwerkt, terwijl consumenten bij de aankoop van elektronica hiervoor wel een zogeheten `verwijderingsbijdrage' betalen (8 euro voor een televisie, 5 euro voor een wasmachine).

Dat stelt de inspectiedienst van het ministerie van VROM in een vandaag gepubliceerd rapport over elektronica-export. De inspectie baseert haar conclusie op een steekproef, waarbij magazijnen van de elektronicaketens Maxwell, Mikro-Elektro, de Harense Smid en It's in Noord-Brabant en Limburg werden gecontroleerd. Alleen It's bleek de ingezamelde oude apparaten naar recyclingbedrijven te brengen, die ze volgens de milieuregels verwerken.

De andere drie verkochten de apparaten voor gemiddeld vijf euro per stuk aan handelaren, die ze als `tweedehands goederen' exporteren naar landen buiten de Europese Unie. In de praktijk blijkt het merendeel van de apparaten defect te zijn, waardoor ze niet aangemerkt moeten worden als tweedehands goederen, maar als afval.

Televisietoestellen – die broomhoudende brandvertragers, lood, kwik en andere zware metalen bevatten – gelden zelfs als gevaarlijk afval, waarvoor de exportregels nog strenger zijn.

In de landen van bestemming worden de apparaten veelal met de hand uit elkaar gehaald om waardevolle metalen, zoals koper en edelmetalen, terug te winnen.

Landelijk worden er jaarlijks zo'n 300.000 televisietoestellen, 500.000 koelkasten en vriezers, 300.000 wasmachines en vaatwassers en 3 miljoen kleine huishoudelijke apparaten ingezameld. De stichting NVMP, die de elektronicabranche vertegenwoordigt, is hiervoor verantwoordelijk.

De NVMP sluit contracten af met recyclingbedrijven voor de verwerking van afgedankte elektronica. De stichting betaalt dit uit de verwijderingsbijdrage die consumenten bij de aankoop van nieuwe apparaten betalen. ,,Wij zorgen ervoor dat alles wat we aangeboden krijgen ook op een goede manier wordt verwerkt, maar wij kunnen niet controleren hoeveel apparaten we niet aangeboden krijgen'', zegt NVMP-voorzitter Canneman.